Hyppää sisältöön
Uutiset
Arkiliikkeen lisääminen LiiKen uuden hankkeen keskiössä
23.1.2024
Uutisarkisto
Näytä lisää...
Kuvituskuva, jossa näkyy metsämaisema sekä lapsi pyörän kanssa metsäpolulla.

Arkiliikkeen lisääminen tuottaa hyvinvointia niin yksilölle kuin maapallollekin. Ihmisten arkivalintoihin vaikuttamista on tehtävä monin eri keinoin. LiiKen uuden opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän hankerahoituksen voimin tiedotetaan aktiivisten valintojen ja päästöttömien liikkumistapojen hyödyistä, edistetään liikennerauhaa sekä tutustutaan lajeihin, joilla voi liikkua kestävästi. Samalla toimitaan myös liikkumattomuuden kriisin ehkäisemiseksi.

Liikunnalla tai paikasta paikkaan liikkumisella on todettu olevan erityinen merkitys liikenteestä aiheutuvien päästöjen vähentämisessä. Hanke pyrkii sitouttamaan ihmisiä päästöttömiin liikuntatapoihin tietoa jakamalla ja tutustuttamalla ihmisiä erilaisiin kestäviin liikkumistapoihin. Samalla kun kestävillä liikkumistavoilla edistetään ilmastokriisin hillitsemistä, toimitaan myös liikkumattomuuden kriisin ehkäisemiseksi.

Kestävät liikkumistavat ovat ekologisen kestävyyden lisäksi myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä niiden alhaisten kustannusten ja alkuinvestointien vuoksi. Kestävät liikkumistavat edistävät rauhan kulttuuria ja yhdenvertaisuutta, koska lajit ovat useimmille ihmisille taloudellisesti saavutettavia ja luonteeltaan yhteisöllisiä. Kestävien liikkumismuotojen kautta on mahdollisuus tehdä lähiympäristöä tutummaksi ja vahvistaa paikallista omistajuutta, minkä tiedetään edistävän toimijuutta omassa lähiympäristössä laajemmin.

Hanke ideoitiin edistämään YK:n vuonna 2013 lanseeraaman Liikunnan, kehityksen ja rauhan päivän (International Day of Sport, Development and Peace) arvoja, jotka liittyvät kestävään kehitykseen, mm yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ekologisen kestävyyden edstämiseen. Kyseinen päivä järjestetään kansainvälisesti 6.4. Toimijat kautta maailman järjestävät erilaisia tapahtumia ja kampanjoita tuoden esiin kestävän kehityksen arvoja. (Lisätietoa kansainvälisestä toiminnasta Sportanddev-sivustolla) LiiKellä on Liikunnan, Kehityksen ja Rauhan päivän järjestämisestä jo noin kymmenen vuoden kokemus.

LiiKen uusi hanke järjestää Liikunnan, kehityksen ja rauhan päivän kunniaksi kaikille avoimen 5.4. aloituswebinaarin, jossa käsitellään kestävää liikkumista. Webinaarissa LiiKen lisäksi pääsevät ääneen hankkeen upeat kumppanit: Helsingin seudun pyöräilijät HePo, Suomen Parkour ja skeittauksesta helsinkiläinen seura HELride Collective ja scoottauksesta Oulun Scoottaajat.

Hanke liikuttaa muutenkin: Kuukauden aktiivisen toiminnan päätteeksi osallistutaan Pyöräilyviikon aloitustapahtumaan Kansalaistorilla 4.5. Tällöin edistetään liikennerauhaa yhdessä Helsingin seudun pyöräilijöiden ja Pyöräilykuntien verkoston kanssa. Tapahtumaan kuuluu Kriittinen pyöräretki, johon osallistuu yleensä noin 300 pyöräilijää. Aloitus- ja lopetustapahtuman välissä tutustutetaan ihmisiä kestävän liikkumisen muotoihin scoottaukseen, skeittaukseen ja parkouriin. Lajien myötä päästään keskustelemaan siitä, minkälaiselle liikkumiselle kadut kuuluvat: Onko kaupunkitila autojen vai kevyempien liikennevälineiden, jotka liikkuvat lihasvoimin?

Jos hankkeen teemat puhuttelevat, tervetuloa mukaan webinaariin 5.4! Avoin linkki webinaariin julkaistaan LiiKen sivuilla. Varma tapa saada linkki talteen on tilata uutiskirje. Tilaus onnistuu LiiKen sivun alapalkista. 

Tervetuloa myös pyöräilemään kanssamme 4.5. Pyöräilyviikon avajaistapahtumaan Kansalaistorilla. Tuolloin pyöräillään teemalla liikennerauha.

Lisää tietoa LiiKen somessa, uutiskirjeissä ja kotisivuilla.

Teksti: Katja Arpalo