Hyppää sisältöön
Uutiset
Toimittaja Janne Hopsu:
Liikkuva ihminen huolehtii myös ympäristöstä
19.6.2023
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Liikkuva ihminen huolehtii liikunnan avulla omasta hyvinvoinnistaan, jolloin rahkeita jää huolehtia myös ympäristöstä

 

Porissa järjestettävä SuomiAreena pidetään tänä vuonna jo kesäkuussa! Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää Porin puuvillan lavalla keskustelutilaisuuden keskiviikkona 28.6. klo 10–10.45. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on ”Liikkumalla kestävämpi tulevaisuus”.

LiiKen paneelin juontaa toimittaja Janne Hopsu ja siihen osallistuu neljä eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, toimittaja Tero Karhu sekä jalkapalloilija Nora Heroum.

LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu ja LiiKen hallituksen puheenjohtaja, FitComm Oy:n toimitusjohtaja Riikka Rantakari alustavat aiheesta.

Ensimmäisenä kiperiin kysymyksiimme pääsi vastaamaan Janne Hopsu MTV:ltä. Janne toimii LiiKen SuomiAreena- tilaisuuden juontajana.

 

  1. Liikkumalla kestävää kehitystä, mutta mitä liikunta ja kestävä kehitys itsessään sinulle merkitsee?

Liikunta ja kestävä kehitys merkitsevät minulle henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Liikkumisessa yhdistyvät sosiaalisuus ja yhdessäolo fyysisen kuormituksen lisäksi. Liikkumisella voi vaikuttaa: Liikkuva ihminen huolehtii liikunnan avulla omasta hyvinvoinnistaan, jolloin rahkeita jää huolehtia myös ympäristöstä. Ja tärkeintä on liikunnan tuoma hyvä olo!

 

  1. Liikunta ja urheilu on politisoitunut voimakkaasti, miten politiikka voisi vaikuttaa kestävämpään ja pysyvämpään liikuntaan?

Politiikan avulla voidaan vaikuttaa siihen, että tuodaan esiin liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa ja urheiluseuroissa. Liikkumiseen ja liikuntaan ei aina tarvita huippuolosuhteita. Kestävä kehitys on huomioitava aina, on liikuttava luonnonvarojen ehdoilla. On hyvä hyödyntää jo olemassa olevia paikkoja, ja välttää uusien rakentamista, kun se on mahdollista.

 

  1. Liikuntamatkailu on koronan jälkeen kasvanut ja se tuottaa kymmenien miljoonien eurojen tuotot, miten sitä mielestäsi pitäisi kehittää vastuullisempaan suuntaan?

Liikuntamatkailuun liittyy ajatus matkustamisesta, joka pitäisi tehdä huomioiden ilmastolliset ja ympäristöön liittyvät asiat. Pitäisi miettiä, voiko samoja asioita tehdä myös lähialueella. Tällöin tuettaisiin myös paikallista taloutta. Käytännön esimerkkinä voisi ajatella esimerkiksi matkaamista lumen perässä Lappiin: Tällöin suositaan kimppakyytejä ja junamatkailua.

Perusasiat olisi saatava kuntoon. Esimerkiksi ei roskaamista, eikä nuotioita mihin sattuu, kun liikutaan luonnossa! Tärkeimpänä asiana on se, että ihmiset havahtuisivat välinpitämättömyydestä ja miettisivät asioita pidemmällä aikavälillä.

 

  1. Liikuntapaikkarakentaminen ja paikalle saapuminen kuormittavat luontoa – miten urheilu- tai liikuntatapahtumiin pitäisi suhtautua tulevaisuudessa?

Kun ihmiset kuitenkin menevät tapahtumiin, liikutaan niihin mahdollisimman kestävästi kuten esimerkiksi omalla energialla, jalan tai pyörällä, jos se on mahdollista, tai julkisilla kulkuvälineillä. Vältetään uusien kilpailupaikkojen rakentamista, mutta jos kuitenkin rakennetaan, on rakennettava ekologisesti.

Huippu-urheilu on pitkään ollut myös urheilupesua, ja suuret kisat edustaneet mahtailupolitiikkaa. Olisiko näiden aika jo ohi?  Liikunta ja urheilu eivät ole irrallaan muusta yhteiskunnasta.

 

  1. Jos LiiKellä olisi kaikki valta maailmassa, miten sinun mielestäsi sen pitäisi osallistua kestävän kehityksen, koulutuksen ja terveyden edistämisen maailmanlaajuiseen ”liikkeeseen”

LiiKe herättelisi ihmisiä kuten ennenkin, jotta maailma olisi tasa-arvoinen ja huomioisi ympäristön sekä yhdenvertaisuuden. Verotuksella pystyy ohjaamaan kulutusta – ympäristöä kuormittavat asiat käyvät kukkarolle eri tavoin kuin ekologiset.

LiiKe vaikuttaa myös siihen, että esimerkiksi tyttöjen ja naisten liikunnan harrastaminen mahdollistuvat vähitellen niissä maissa, missä sitä nyt rajoitetaan vahvastikin. Tätä työtä on jatkettava. Liikkumisen itsessään toivoisi olevan asia, joka tuo ihmisille hyvää oloa ja tätä pitää muistaa painottaa. Se on järkevämpää ja myös itselleen hyödyllistä.

 

Teksti: Katja Arpalo, LiiKe

Janne Hopsu