Hyppää sisältöön
Uutiset
MTV:n toimittaja Janne Hopsu tekee omassa arjessaan paljon valintoja ympäristön ehdoilla
6.7.2022
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Kohti SuomiAreenaa – Janne Hopsu tekee omassa arjessaan paljon valintoja ympäristön ehdoilla

 

Porissa järjestettävä SuomiAreena lähestyy hyvää vauhtia. LiiKe järjestää keskustelutilaisuuden maanantaina 11.7. klo 13. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on “Missä liikut, kun ulkona on +50?”. Tilaisuus striimataan ja voit katsoa sitä samasta osoitteesta. Keskusteluun saapuu kuusi eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta.

 

Ennen SuomiAreenaa esitimme panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien. Keskustelun moderaattorina toimiva MTV3:n Janne Hopsu pääsee nyt avaamaan ajatuksiaan aiheesta.

 

Missä liikut, kun ulkona on +50?

Olen siitä onnellisessa asemassa, että täällä ei koskaan tule niin kuumaa olemaan. Mutta jos olisi, niin en varmasti missään ulkona. Se on jo ihmiskeholle hengenvaarallista. Kaikki liikunta olisi pakko siirtää sisätiloihin ja tämä taas aiheuttaa eriarvoisuutta ihmisille, koska kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta.

 

Ulkona liikkumiseen ainoa vaihtoehto olisi olla vedessä. Ongelmaksi muodostuu vaan se, että vesikin on niin lämmintä, että se ei olisi millään tavalla virkistävää. Ja luonnon vesissä korkea lämpötila aiheuttaa levien kasvua, joten sekään ei ole mahdollista.

 

Mitä liikunta/urheilumaailma voi tehdä, ettei olisi +50 oven takana jo pian?

Urheilijat voivat tuoda asioita esiin. He voivat toimia esimerkkinä omien tekojensa kautta. Urheilijat voivat myös toimia politiikassa, meilläkin on ex-urheilijoita eduskunnassa ja muussa politiikassa mukana. Joten tämä ei ole mahdollisuus vain nykyisille, vaan myös entisille urheilijoille toimia esimerkkinä ja ilmastoasioiden hyväksi.

 

Toki urheilijoilla on myös “oma pyörä ojassa” siinä, että urheilu olisi tulevaisuudessakin kestävää ja kannattavaa. Jos urheilusta tulee liian kallista, on se sitä elinkeinonaan harjoittaville kannattamatonta.

 

Mikä vastuu liikuntapaikkarakentajilla ja -suunnittelijoilla on?

Vastuu on todella keskeinen kaikilla ketkä suunnittelevat rakennuksia. Rakennukset tulisi suunnitella niin, että niiden energiankulutus olisi mahdollisimman pientä. Mahdollisuuksien mukaan toki jopa niin, että rakennukset pystyisivät itsessään tuottamaan energiaa.

 

Vanhojen paikkojen hyödyntäminen on myös olennaisessa osassa. Aina ei tarvitse rakentaa uutta, vaan pitäisi korjata ja kunnostaa jo olemassa olevia paikkoja. Myös mahdollista tilojen käyttötarkoituksen muuttamista urheilukäyttöön tulisi miettiä.

 

Kun uutta rakennetaan, täytyy huomioida urheilu- ja liikuntapaikkojen sijainti, jotta niihin on helppoa liikkua julkisilla kulkuvälineillä.

 

Tilat tulee rakentaa vain tarpeeseen ja hallien käyttöasteen olla korkea. Ei ole mitään järkeä rakentaa liikuntatiloja seisomaan tyhjillään ja viilentää tiloja missä kukaan ei ole.

 

Mitä sinä aiot tehdä, ettei +50 kolkuttele ovellasi?

Arjessani teen aika paljonkin. En ole ikinä omistanut autoa enkä aio sitä koskaan omistaa. Liikun pääasiassa polkupyörällä tai kävellen.

 

Lihan syömistä olen myös vähentänyt, se on jäänyt lähes kokonaan pois. Yritän myös elää sen periaatteen mukaan, että jääkaappi syödään aina tyhjäksi, jolloin minimoin ruokahävikin määrän.

Kierrätän myös kaikki jätteet. Se on tehty taloyhtiössämme hyvin vaivattomaksi, sillä kaikelle on omat astiansa.

 

Mökillämme on aurinkopaneelit, joten energia, jota tarvitaan esimerkiksi puhelimien ja tietokoneiden lataamiseen tulee pelkästään auringosta. Myös kotona pyrin laskemaan energiankulutusta pitämällä talvella huonelämmön matalalla.

 

Pyrin myös omalta osaltani minimoimaan luontokatoa, joten en esimerkiksi juurikaan leikkaa mökillä nurmikkoa, jotta pieneliöillä ja pölyttäjillä on tilaa missä elää.

 

Teksti: Yvonne Koch/LiiKe

 

MTV3 toimittaja Janne Hopsu on urheilumiehiä