Hyppää sisältöön
Uutiset
OK:n Taina Susiluoto :
Ajattele omaa hyvinvointiasi kestävällä tavalla
26.6.2023
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Ajattelemalla omaa hyvinvointiasi kestävällä tavalla, pidät huolta itsestäsi myös liikunnan avulla

Porissa järjestettävä SuomiAreena pidetään tänä vuonna jo kesäkuussa! Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää Porin puuvillan lavalla keskustelutilaisuuden keskiviikkona 28.6. klo 10–10.45. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on ”Liikkumalla kestävämpi tulevaisuus”.

LiiKen paneelin juontaa toimittaja Janne Hopsu ja siihen osallistuu neljä eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, toimittaja Tero Karhu sekä jalkapalloilija Nora Heroum.

LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu ja LiiKen hallituksen puheenjohtaja, FitComm Oy:n toimitusjohtaja Riikka Rantakari alustavat aiheesta.

Esitimme SuomiAreenan panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien.

Näin LiiKen kysymyksiin vastasi Taina Susiluoto, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja.

  1. Liikkumalla kestävää kehitystä, mutta mitä liikunta ja kestävä kehitys itsessään sinulle merkitsee?

Molemmat ovat tärkeitä asioita itselleni. Laajemmin näen, että liikunta ja kestävä kehitys menevät yksi yhteen. Esimerkiksi liikkuminen paikasta toiseen pyörällä tai kävellen (julkisen liikenteen osana) ilmentävät kumpaakin. Liikkuminen on palaamista perusasioiden ääreen tässä ajassa.

Liikunnalla kannetaan myös sosiaalista vastuuta. Kun ihmiset ajattelevat omaa hyvinvointiaan kestävällä tavalla, he pitävät huolta itsestään muun muassa liikunnan avulla.

Kun kyse on kehitysyhteistyöasioista, näen, että liikunnalla – koululiikunnalla ja opintojen ääreen houkuttelulla – luodaan mahdollisuuksia parempaan elämään.

 

  1. Liikunta ja urheilu ovat politisoituneet voimakkaasti. Miten politiikka voisi vaikuttaa kestävämpään ja pysyvämpään liikuntaan?

Liikunta ja politiikka ovat kytkeytyneet toisiinsa aina. Jo olympialaisten alkuaikoina mukana oli politiikkaa. Politiikan avulla voidaan pitää liikunta terveellä tavalla yhteiskunnan keskusteluissa. Kansalaistoiminnalla taas on oma, politiikasta erillinen itseisarvonsa.

On tärkeää, miten poliitikot puhuvat liikunnan ja urheilun mahdollisuuksista. Poliitikot ja urheilujohtajat voivat luoda maailmaa, jossa kestävän kehityksen asiat ovat mukana. Olympiakomitea on sitoutunut Sport for Climate Action -ohjelmaan ja haluaa näyttää tällä esimerkkiä ympäristön puolestapuhujana.

Kestävämpää liikunta- ja urheilumaailmaa on myös se, että jokaisen pitää saada olla mukana. Esimerkiksi kehittyvissä maissa liikunta ja urheilu opettavat taitoja ja kykyjä, joilla oppii johtamaan ja haastamaan itseään.

 

  1. Liikuntamatkailu on koronan jälkeen kasvanut ja se tuottaa kymmenien miljoonien eurojen tuotot. Miten sitä mielestäsi pitäisi kehittää vastuullisempaan suuntaan?

Liikuntamatkailu on kaksitahoinen asia. Liikuntamatkailu itsessään tuottaa hyvää: Kisat tuovat ihmisiä yhteen ja kivat ovat kilvoittelua terveellä tavalla, varsinkin jos niitä vertaa muunlaisiin valtioiden välisiin kilvoittelutapoihin. Toisaalta on pidettävä mielessä, ettei rakentaminen tapahdu hinnalla millä hyvänsä. Talvikisat pitäisi järjestää pohjoisessa, jossa on luonnostaan talviolosuhteet olemassa. Kisoja voi jakaa, mikä vähentää matkailua, ja esimerkiksi lentoja voi kompensoida.

 

  1. Liikuntapaikkarakentaminen ja paikalle saapuminen kuormittavat luontoa voimakkaasti. Miten urheilu- tai liikuntatapahtumiin pitäisi suhtautua tulevaisuudessa?

Liikuntaolosuhteiden rakentamisessa on huomioitava kestävä kehitys. Hyödynnetään uusinta teknologiaa ja rakennetulle infralle pitää olla jälkikäyttöä.

Suomalainen rakentaminen on ympäristöystävällistä. Meidän on aina ollut pakko huomioida neljä vuodenaikaa, mikä on opettanut kestävää rakentamista. Suomalaista innovatiivista ja kestävän kehityksen mukaista rakennusosaamista voikin hyvillä mielin viedä ulkomaille! Esimerkiksi Helsingin olympialaisia varten rakennettu infra (stadion, satama, kisakylä ja muut rakennukset) on edelleen olemassa ja sitä hyödynnetään jatkuvasti.

  1. Jos LiiKellä olisi kaikki valta maailmassa, miten sinun mielestäsi sen pitäisi osallistua kestävän kehityksen, koulutuksen ja terveyden edistämisen maailmanlaajuiseen ”liikkeeseen”?

LiiKe olisi suomalaisena liikuntajärjestönä mukana ratkaisemassa isoja kehitysyhteistyön asioita – tällä on vaikuttavuutta! Tärkeimpänä näen myös vaikuttamisen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen ja etenkin kehittyvissä maissa tyttöjen ja naisten tukena jatkossakin toimimisen.

Teksti: Katja Arpalo