Hyppää sisältöön
Uutiset
Leo-Pekka Tähti korostaa urheilijoiden ja seurojen mahdollisuutta vaikuttaa ilmastonmuutokseen
7.7.2022
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Kohti SuomiAreenaa – Leo-Pekka Tähti korostaa urheilijoiden ja seurojen mahdollisuutta vaikuttaa ilmastonmuutokseen

 

Porissa järjestettävä SuomiAreena lähestyy hyvää vauhtia. LiiKe järjestää keskustelutilaisuuden MTV-lavalla torilla maanantaina 11.7. klo 13. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on “Missä liikut, kun ulkona on +50?”. Tapahtuma striimataan ja on katsottavissa samasta linkistä. Keskusteluun saapuu kuusi eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Ennen SuomiAreenaa esitimme panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien. Nyt kysymyksiimme vastauksensa pääsee antamaan paraurheilija Leo-Pekka Tähti.

 

Missä liikut, kun ulkona on +50?

Todennäköisesti liikunta tapahtuisi sisähallissa, mikä on toivottavasti rakennettu uusiutuvalla energialla. Ulkona on siinä vaiheessa niin tukahduttavan kuuma, ettei ulkona liikkuminen ole millään tasolla mahdollista.

 

Mitä liikunta/urheilumaailma voi tehdä, ettei olisi +50 oven takana jo pian?

Tästä on useita ajatuksia. Urheilijoiden ja seurojen tulisi puhaltaa yhteen hiileen ja tuoda asiaa paljon esiin.

Kun sosiaalinen media on niin suuressa roolissa nykyään, on se loistava kanava tuoda ilmastonmuutosta esille ja valistaa ihmisiä. Siellä voi myös kannustaa ihmisiä käyttämään julkisia kulkuvälineitä ja esimerkiksi polkupyörää tai liikkumaan kävellen.

Seurat voisivat ottaa isompaa roolia ja haastaa toisiaan viemään asioita eteenpäin. Esimerkkinä vaikka sellainen haaste, jossa toisesta seurasta mennään tapahtumiin ja katsotaan mitä siellä tehdään, mitä tarjotaan ruokana, miten kierrätetään ja niin edelleen.

Vuosi vuodelta varsinkin kesäolympialaiset tapahtumana paisuu ja paisuu, mielestäni jo yli äyräiden. Kisat myös jaetaan paikkoihin, joissa kaikki pitää rakentaa alusta asti uutena. Sitten monessa paikassa kisapaikat jäävät tyhjilleen ja käyttämättä. Jo olemassa olevia kisapaikkoja tulisi hyödyntää.

Tällä hetkellä urheilijat joutuvat sarjaohjelmien ja muiden takia lentämään todella paljon. Sarjaohjelmia tehtäessä pitäisi huomioida lentämisen minimointi. Myös urheilijat voivat itse miettiä, että onko lentäminen aina välttämätöntä.

 

Mikä vastuu liikuntapaikkarakentajilla ja -suunnittelijoilla on?

Itsehän katson asiaa liikuntarajoitteisen silmin. Kun uusia liikuntatiloja rakennetaan, tulisi niiden olla mahdollisimman esteettömiä. Nykyään se on kyllä jo kohtalaisen hyvin hallinnassa.

Trendi onkin kääntynyt jo siihen suuntaan, mutta entistä enemmän pitäisi rakentaa uusiutuvalla energialla.

 

Mitä sinä aiot tehdä, ettei +50 kolkuttele ovellasi?

Varmaan pitäisi muuttaa koko elämä. Mutta näen sen niin, että jos kaikki tekevät pieniä muutoksia elämässään on vaikutus kokonaisuuteen suuri.

Tykkään liikkua autolla turhankin paljon, joten sitä olisi varmasti hyvä vähentää. Toki julkisilla liikkuminen on ajoittain liikuntarajoitteisena hankalaa, kun täytyy pyytää jonkun apua. Mutta tämäkin on menossa parempaan suuntaan. Autoilussakin voi tehdä tietysti parempia valintoja, kuten vaihtaa sähköautoon.

Itse asun omakotitalossa, jossa on tällä hetkellä öljylämmitys. Se on kuitenkin vaihtumassa viimeistään syksyllä ilmavesilämpöpumppuun, joten edistystä siinäkin.

Jätteitä kierrätän jonkun verran, mutta varmasti voisin sitäkin tehdä enemmän.

Kuten sanottua, pienillä valinnoilla mitä me kaikki teemme, on kokonaisuutena suuri vaikutus siihen, että maailma olisi meille parempi paikka elää ja olla.

 

Teksti: Yvonne Koch/LiiKe

Kuva: Nina Jakonen

Porilainen Leo-Pekka Tähti näkee liikuntapaikkarakentamisessa paljon mahdollisuuksia