Hyppää sisältöön
Uutiset
Presidentti Tarja Halonen toivoo urheiluyhteisön muistavan oman roolinsa osana yhteiskuntaa
12.7.2021
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää yhteistyössä SuomiAreenan kanssa keskustelutilaisuuden jalkapallosta ja Kestävästä Kehityksestä Allas Sea Poolilla 15.7.2021 kello 10.00–10.45. Keskustelemassa ovat jalkapalloilija Pyry Soiri, valmentaja Markku Kanerva, Presidentti Tarja Halonen, Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja LiiKen puheenjohtaja Ville Kaunisto. Striimattavan tapahtuman juontaa toimittaja Janne Hopsu. LiiKen viestintäharjoittelija Hertta Huovila haastatteli kaikki osallistujat ja kyseli heidän suhteestaan jalkapalloon ja kestävään kehitykseen. Kuudentena ja viimeisenä haastateltavana on Kestävän Kehityksen Säätiön perustanut Presidentti Tarja Halonen

 

Presidentti Tarja Halonen tunnetaan erityisesti sinnikkäästä työstään kestävän kehityksen ja tasa-arvon eteen.

“Koen, että kestävä kehitys on kokonaisuus, jossa kaikki 17 tavoitetta ovat tavallaan ovia samaan taloon. Kaikki liittyy toisiinsa, oli sitten kyse koulutuksesta, kulutuksesta tai tasa-arvosta. On tärkeää miettiä asioita aina kokonaisuuden kannalta. “

Urheilun arvostus kulkee Halosella suvussa, ja hänen äitinsä ja tyttärensä ovat kumpikin olleet aktiivisia voimistelun saralla. Halonen itse on pelannut paljon koripalloa nuorempana sekä harrastanut myös voimistelua aikuisiällä.

“Urheilu on ollut meillä perinteisesti osa hyvää elämää. Se antaa hyvän pohjakunnon ja opettaa ryhmätyöskentelyä sekä rauhanomaista kilpailua. Etenkin lapsille ja nuorille se on erittäin tärkeää.”

Halonen kokee, että urheiluyhteisöllä on osansa kestävän kehityksen tukemisessa.

“Mielestäni on hyvä sanoa, että urheilu on osa yhteiskuntaa. Ne samat säännöt, joita haluamme pitää voimassa ja vahvistaa kestävän kehityksen eri osa-alueiden kehittämiseksi, ovat myös osa urheilua. Urheiluyhteisö voi edistää kestävän kehityksen tavoitteita tämän paremmin muistamalla.”

Halosen mukaan urheilun kustannuksiin liittyvä eettinen puoli on huomioitava, jotta urheilu voidaan mahdollistaa mahdollisimman monelle.

“Jotta eri lähtökohdista tulevat ja kaikenikäiset ihmiset voivat osallistua urheiluun, tulee löytää keinoja tasoittaa lähtötilannetta. On tärkeää miettiä esimerkiksi minkälaisista perheistä lapset tulevat ja minkälaisia mahdollisuuksia heillä on. Kaikissa maissa ja kaikkina aikakausina tarvitaan urheilun tuomaa oppimista sekä mahdollisimman hyvää terveyttä.”

Halonen mainitsee myös tyttöjen ja naisten mahdollisuuden osallistua urheiluun.

“Joissakin maissa siihen on liittynyt esimerkiksi tradition edellyttämä kunniallinen pukeutuminen, joka on ollut esteenä tyttöjen ja naisten osallistumiselle. Yleensä kuitenkin, kun tahtoa on ollut, on löytynyt myös ratkaisuja.”

Suomi on Halosen mukaan tehnyt viime aikoina paljon töitä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Halonen uskoo, että Suomessa on hyvä tilanne kehittää yhteiskunnallisia arvoja ja toimia myös esimerkkinä.

“Suomi voi toimia mallimaana olemalla avoin ja kriittinen sekä kehittämällä omia tapoja, joilla näyttää esimerkkiä.”

Halonen nostaa esiin myös kysymyksen siitä, kuinka paljon urheilussa on lopulta kyse bisneksestä.

“Täytyy olla realistinen siinä, että kuten kaikki toiminta, myös urheilu tarvitsee rahoitusta. Joku raja täytyy kuitenkin vetää siinä, mihin osallistutaan ja miten suhtaudutaan esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksiin. Mielestäni rahoituksessa on tärkeää osata sanoa myös ei.”

Halonen muistuttaa, että myös urheilun ystävillä on vastuunsa kestävän urheilukulttuurin rakentamisessa.

“Pietarin kisat ovat esimerkki siitä, että vaikka järjestäjät ja pelaajat toimisivat vastuullisesti, täytyy sen ulottua myös faneihin.”

 

Presidentti Tarja Halonen
Kuvaaja: Lasse Keltto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Hertta Huovila/LiiKe