Hyppää sisältöön
Uutiset
Valmentaja Markku Kanerva uskoo esimerkin voimaan
30.6.2021
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää yhteistyössä SuomiAreenan kanssa keskustelutilaisuuden jalkapallosta ja Kestävästä Kehityksestä Allas Sea Poolilla 15.7.2021 kello 10.00–10.45. Keskustelemassa ovat jalkapalloilija Pyry Soiri, valmentaja Markku Kanerva, Presidentti Tarja Halonen, Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja LiiKen puheenjohtaja Ville Kaunisto. Striimattavan tapahtuman juontaa toimittaja Janne Hopsu. LiiKen viestintäharjoittelija Hertta Huovila haastatteli kaikki osallistujat ja kyseli heidän suhteestaan jalkapalloon ja kestävään kehitykseen. Kolmantena haastateltavana on Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva.

 

Valmentaja Markku “Rive” Kanerva teki suomalaista miesten jalkapallon historiaa johtamalla maajoukkue Huuhkajat tänä kesänä pelattaviin EM-kisoihin.

Kanervan oma jalkapalloinnostus sai alun perin alkunsa lapsuuden pihapeleistä, joissa jalkapallo oli suosittu laji. Jalkapallo on antanut Kanervalle rakkaan harrastuksen, joka on muuttunut ammatiksi, ensin pelaajana ja sittemmin valmentajana.

“Olen hyvin paljon jotenkin kasvanut siihen jalkapalloon, vaikea siitä on päästä eroon. Siitä on tullut kyllä osa elämää koko ajan. Jalkapallon kautta olen oppinut toimimaan erilaisten ihmisten kanssa joukkueessa sekä käsittelemään voittoja ja tappioita, joita myös muussa elämässä tulee vastaan.”

Kanerva kokee, että kynnys jalkapallon aloittamiseen on matala, mikä tekee siitä saavutettavan monelle.

“Jalkapallo sopii kaikille, niin tytöille kuin pojille että vammaisille ja vammattomille, oikeastaan kaikille ryhmille. Se on myös suhteellisen halpa harrastus ja siten helppo aloittaa.”

Kanerva on ollut ammatiltaan aikaisemmin myös peruskoulunopettaja.

“Opettajalla ja valmentajalla on hyvin pitkälti samat tavoitteet. Samalla tavalla siinä on tärkeää saada ryhmä toimimaan yhdessä ja luoda turvallinen ja viihtyisä ilmapiiri, joka tukee positiivisella tavalla sekä yksilön että ryhmän kehitystä. Samalla tavoin kuin koulussa, myös jalkapallossa kasvatetaan ihmisiä kokonaisvaltaisesti, ei vain pelaajina.”

Kanerva kokee, että koulutuksella on tärkeä rooli osana kestävän kehityksen tavoitteita.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmasta tavoite 4: “Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.”

Mahdollisuus koulutukseen tarkoittaa Kanervan mukaan mahdollisuutta määrätä itse mitä haluaa tehdä elämällään.

“Koulutus vie elämää eteenpäin. Jokaisella tulisi olla tasapuolinen mahdollisuus kouluttautua ja sen kautta tavoitella omia unelmia, mitä ne sitten ovatkaan.”

Kanerva huomauttaa koulutuksen lisäävän ymmärrystä eri kulttuureista ja uskonnoista ja sitä kautta lisäävän myös suvaitsevaisuutta ja kykyä sopeutua uusiin ympäristöihin. Hän muistuttaa, että myös ammattipelaajat tarvitsevat peruskoulutuksen tuomaa kielitaitaitoa, yleissivistystä sekä kykyä hoitaa omia asioita.

Hän näkee, että jalkapalloyhteisöllä on omalta osaltaan hyvät mahdollisuudet viedä kestävän kehityksen tavoitteita eteenpäin.

Markku “Rive” Kanerva, Kuva: Jussi Eskola

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Hertta Huovila, LiiKe