Hyppää sisältöön
Uutiset
Ombea -tiedonkeruujärjestelmä tukee LiiKen hankkeiden tutkimusta
26.11.2020
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Ombea tiedonkeruujärjestelmä on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi Fingon Powerbank -toimintojen tarjoamassa työkalupakissa!

LiiKe tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kattojärjestä Fingon kanssa tuottaakseen dataa omista hankkeistaan Tansaniassa. LiiKen ja sen kumppanin Sports Development Aid -järjestö toteuttavat yhdeksässä yläkoulussa tyttöjen liikunta- ja terveyskasvatushanketta nimeltään Empowered Girls Speak Out. Tyttöjen oppimistulokset ovat olleet kovassa nousussa ja LiiKe jatkaa hankkeen laajentamista 50 kouluun Mtwaran läänissä Tansaniassa.

Ombea -tiedonkeruujärjestelmä on mullistanut ajankäytön hanketyössä. Kilo printattua paperia on historiaa, sillä Ombean äänestysjärjestelmä ja yksinkertainen vastaaminen ovat ratkaisu loputtomaan kirjoittamiseen ja tulkitsemiseen. Kysymykset kirjoitetaan Powerpointille, vastausmahdollisuuksia on 1-10. Luokkahuoneessa kysymykset näytetään projektorilla seinälle (generaattori on ja aurinkopaneelireppu luultavasti ensi vuonna) ja oppilaat painamalla vastausnappeja. Kaikki vastaustiedot saa yhdistettyä kuten eri koulujen vastaukset samaan kysymykseen. Monen viikon työ tulee tehtyä päivässä tai kahdessa.

LiiKe ja Sports Development Aid käyttävät Ombeaa myös uusien hankkeiden lähtötilan selvittämiseen. Sama kysymyspatteristo voidaan esittää joka vuosi oppilaille sekä seurata miten tieto lisääntyy ja asenteet muuttuvat vuosien mittaan. Raportointi tulee helpommaksi, ryhmien kokoja voidaan muuttaa ja kun teknologia levittyy, kysymykset voidaan tehdä etänä älypuhelimiin.

Upeaa saada nopeaa, relevanttia ja käyttökelpoista tietoa. Hienointa on, että oppilaat todellakin tuntevat vastauksillaan olevan merkitystä!

LiiKe kiittää Fingoa tuesta Ombean hankkimisessa!

Teksti: Ari Koivu/LiiKe
Kuvat: Ari Koivu ja Jaqueline Mpunjo/Sports Development Aid
Kuviin on kysytty lupa koululta ja koululaisten vanhemmilta