Hyppää sisältöön
Uutiset
Jalkapalloilija Nora Heroum:
Liikuntamatkailulle kestävän kehityksen raamit
20.6.2023
Uutisarkisto
Näytä lisää...

Porissa järjestettävä SuomiAreena pidetään tänä vuonna jo kesäkuussa! Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää Porin puuvillan lavalla keskustelutilaisuuden keskiviikkona 28.6. klo 10–10.45. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on ”Liikkumalla kestävämpi tulevaisuus”.

LiiKen paneelin juontaa toimittaja Janne Hopsu ja siihen osallistuu neljä eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, toimittaja Tero Karhu sekä jalkapalloilija Nora Heroum.

LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu ja LiiKen hallituksen puheenjohtaja, FitComm Oy:n toimitusjohtaja Riikka Rantakari alustavat aiheesta.

Esitimme SuomiAreenan panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien.

Näin LiiKen kysymyksiin vastasi huippufutaaja Nora Heroum. Hän pelaa ammatikseen Parma Calcio – joukkueessa, Italiassa.

  1. Liikkumalla kestävää kehitystä, mutta mitä liikunta ja kestävä kehitys itsessään sinulle merkitsee?

Liikunta ja urheilu on aina ollut iso osa elämää. Jalkapalloharrastukseni alkoi 5-vuotiaana. Pyrin tekemään omassa arjessa oikeita valintoja: Käytän julkista liikennettä, pyöräilen ja autona on sähköauto. Pyrin myös vaikuttamaan siihen, että omassa seurassani eli Parma Calciossa tehdään kestävän kehityksen valintoja.

  1. Liikunta ja urheilu on politisoitunut voimakkaasti, miten politiikka voisi vaikuttaa kestävämpään ja pysyvämpään liikuntaan

Poliittisesti pitäisi vaikuttaa siihen, että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa. Tätä voisi tehdä esimerkiksi tukemalla harrastemaksuja. Mielestäni Suomen luonto pitää suojella poliittisin päätöksin, jotta voidaan liikkua puhtaassa ja kauniissa luonnossa ja nauttia siitä. Kaikenlaisen rakentamisen on mentävä luonnon ehdoilla.

  1. Liikuntamatkailu on koronan jälkeen kasvanut ja se tuottaa kymmenien miljoonien eurojen tuotot, miten sitä mielestäsi pitäisi kehittää vastuullisempaan suuntaan?

Tapahtumajärjestämisessä pitäisi valita tapahtumapaikat, joissa on hyvä julkinen liikenne. Myös arvokisoissa pitää huomioida vastaava t mahdollisuudet, eli paikan päälle pitäisi pystyä matkustamaan kestävästi. Liikunta- ja urheilutapahtumien sisäisen liikenteen pitäisi olla myös suunniteltu kestävän kehityksen mukaisesti. Isojen kisojen järjestämisessä pitää jo hakuvaiheessa olla kestävän kehityksen raamit suunniteltuna.

  1. Liikuntapaikkarakentaminen ja paikalle saapuminen kuormittavat luontoa voimakkaasti – miten urheilu- tai liikuntatapahtumiin pitäisi suhtautua tulevaisuudessa?

Esimerkiksi omassa lajissani jalkapallossa, tulee jo hakuvaiheessa suunnitella infrat niin, että ne ovat kisojenkin jälkeen käytössä. Eli rakentamiselle pitää olla raamit, joiden mukaan rakentaminen on kestävän kehityksen mukaista.

Urheilijat voisivat olla rohkeita ja ottaa kantaa näihin asioihin. Heillä on faneja, seuraajia ja sen vuoksi sananvaltaa.

  1. Jos LiiKellä olisi kaikki valta maailmassa, miten sinun mielestäsi sen pitäisi osallistua kestävän kehityksen, koulutuksen ja terveyden edistämisen maailmanlaajuiseen ”liikkeeseen”

LiiKe tekee vastaavaa työtä jo ja sitä pitää jatkaa. LiiKellä voisi olla enemmän valtaa, se voisi laajentaa nykyistä toimintaa eri maihin, ja näin auttaa apua tarvitsevia. Tyttöjen ja naisten kouluttaminen ja heidän liikkumisensa edistäminen on huipputärkeää! LiiKe vie näitä asioita eteenpäin.

Teksti: Katja Arpalo/LiiKe