LiiKe ja tansanialainen kansalaisjärjestö Sports Development Aid kunnostavat vanhaa ja hylättyä liikuntakeskusta koko kaupungin käyttöön Tansanian Mtwarassa. Koulutustiloihin tulee erityisluokkahuone, jossa kehitysvammaiset nuoret koulutetaan puutarha- tai ravintolatyöntekijöiksi.
Keskukseen tulee myös kahvila-ravintola, joka työllistää liikuntarajoitteisia ja kehitysvammaisia työntekijöitä. Tue keskuksen valmistumista haluamallasi summalla. Tuki käytetään mm. keittiötarvikkeiden ostoon, tilojen remonttiin, saavutettavien toilettien rakentamiseen sekä liikuntapaikkojen kunnostamiseen. Samalla tuemme kehitysvammaisten ja liikuntaesteisten nuorten koulutusta ja työllistymistä. Ilmastonmuutos vaikeuttaa myös koulua käyvien vammaisten elämää, missä sinä liikut, kun ulkona on +50?
Kehitysvammaisilla on minimaaliset elämisen edellytykset ja oikeudet Tansaniassa. Heidän liikuntaharrastuksensa ja koulutuksensa on kovin riippuvaista vanhempien tai ohjaajien aikatauluista ja innostuksesta. Vammaisuus koetaan usein rangaistuksena perhettä kohtaan, eikä vammaiseen lapseen keskitetä taloudellista tukea etenkään opiskelussa. Erityisesti vammaisten tyttöjen asema on vaikea. LiiKe on tukenut yhdessä Sports Development Aid:n ja Karimjee Foundationin kanssa vammaisten työllisyyskoulutusta Mtwarassa, Tansaniassa. Tällä tuella esimerkiksi kehitysvammainen nuori nainen Hazina on valmistunut leipuriksi ja kuulovammainen Shabiru on valmistunut putkimieheksi.
”Maailmassa on yli miljardi vammaista henkilöä, joista 80 % elää kehittyvissä maissa. Tilastollisesti vammaisuus on yleisempää naisilla kuin miehillä. Puhuttaessa vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumisesta, on tärkeää huomata kuinka erilaiset yhteiskunnan fyysiset, rakenteelliset, asenteelliset tai viestinnälliset esteet johtavat vammaisten syrjintään. Vammaisuus yksistään ei siis estä elämästä aktiivista elämää vaan yhteiskunnan rakenteet.
Äärimmäisenä esimerkkinä tästä on vammaisten henkilöiden huomattava riski altistua seksuaaliselle ja sukupuolittuneelle väkivallalle ja hyväksikäytölle, joka on jopa 4–10 kertaa todennäköisempi kuin vammattomilla naisilla ja tytöillä. Stigma, syrjintä, puutteelliset palvelut ja fyysiset esteet tekevät palveluiden ja tiedon saamisen vaikeaksi tai mahdottomaksi vammaisille henkilöille. Sukupuolensa takia naiset ja tytöt kohtaavat enemmän syrjintää haitallisten sukupuolinormien ja yhteiskunnallisten rakenteiden takia. Vammaiset naiset ja tytöt ovat suuremmassa väkivaltariskissä sukupuolensa mutta myös vammaisuutensa takia, mikä johtaa moniperustaiseen syrjintään.
Tansaniassa vammaisten osuus väestöstä on 6.8 %. Luku on huomattavasti WHO:n antaman globaalin keskiarvon alapuolella (15 %). Tämän voi katsoa johtuvan vähäisemmästä tilastoinnista ja vammaisuuteen liittyvästä stigmasta. Tansanian vammaisista suurempi osa elää maaseudulla kuin kaupungeissa. Tansaniassa vammaiset ovat väestön syrjityin, köyhin ja marginalisoiduin ryhmä. Tansaniassa ei tällä hetkellä tilastoida seksuaalisen väkivallan tapauksia eroteltuna vammaisuuden mukaan. Varmaa tietoa ei siis ole, kuinka moni vammainen nainen tai tyttö kohtaa seksuaalista väkivaltaa, sukupuolielinten silpomista tai lapsiavioliittoja. (Ulkoministeriö 2022)”
Keskuksen kunnostamista ja koulutusprojektia tuetaan yksityisillä lahjoituksilla.
100 % hankkeen kuluista katetaan yksityisin lahjoituksin. Mitä enemmän lahjoituksia, sitä vaikuttavampaa kehitysyhteistyötä voimme tehdä!
Lahjoituksellasi kunnostamme koulutuskeskusta Tansanian Mtwarassa. Koulutuskeskus mahdollistaa vammaisten henkilöiden ammattiin kouluttautumisen ja työllistymisen.