Urheilun, kehityksen ja rauhan päivä

 

Lähes sata osallistui urheilun, kehityksen ja rauhan päivän seminaariin 

Pohjois-Haagan yhteiskoulu isännöi 8.4.2015 kansainvälistä seminaaria. Seminaari järjestettiin kansainvälisen urheilun, kehityksen ja rauhan päivän juhlistamiseksi. Päivä on YK:n ja Kansainvälisen olympiakomitean julistama teemapäivä, jolla juhlitaan urheilun tarjoamia positiivisia mahdollisuuksia yksilöille ja yhteisöille ympäri maailmaa.

Hienon avauksen kansainväliseen tunnelmaan antoi Pohjois-Haagan yhteiskoulun oppilas Sara Bejedi, joka oli muutamassa päivässä opetellut swahilin kieltä laulaakseen yleisölle Tansanian kansallislaulun.

Sara Bejedi
Sara Bejedi

Kansainvälinen tunnelma kantoi koko seminaarin läpi ja oli yksi päivän teemoista. Ohjelma koostui suomalaisten ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen liikunnallisen kehitysyhteistyön kokemuksista.

Suomessa itsestäänselvyys tyttöjen liikuntatunneista ei välttämättä toteudu kehitysmaissa. Tyttöjen liikunta on vaatinut asennemuutoksia ja pitkäjänteistä työtä. Maria Bobenrieth hollantilaisesta WomenWin-järjestöstä kertoi kuinka asenteita, tyttöjen asemaa ja elämäntaitoja voidaan liikunnan kautta kehittää.

Seminaarin järjestäjänä toiminut Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe kertoi työstään Tansaniassa yhdessä Tansaniasta tulleen Arnold Bugadon kanssa. He ovat toteuttaneet liikunta- ja terveyshankkeita jo yli kymmenen vuoden ajan ja tehneet työtä liikunnan opetuksen kehittämiseksi tansanialaiskouluissa.

Kirkon Ulkomaanapu, ja kansainvälisen Football Beyond Borders –järjestön edustaja Lucas Farthing, puhuivat urheilun roolista rauhantyössä. Suomalainen Kirkon Ulkomaanapu tuottaa jalkapallolla mielekästä tekemistä muun muassa Jordanian pakolaisleireillä asuville lapsille ja nuorille.

Seminaariin oli myös ripustettu nähtäväksi Meeri Koutaniemen kuvia Ghanasta ja Timo Villasen kuvia Tansaniasta.

IMG_0092-2

Seminaarissa keskusteltiin myös ryhmissä esimerkiksi liikunnan mahdollisuuksista saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteita vuoden 2015 jälkeen. Ryhmissä keskusteltiin koulutuksesta, ympäristöstä, tyttöjen ja vammaisten oikeuksista sekä rauhasta.

Seminaarin järjestivät LiiKe ry, Valo, Suomen Olympiakomitea, Suomen vammaisurheilu ja – liikunta VAU ry ja Suomen YK-liitto.