LiiKen liikuntalähettiläät roolimalleina

LiiKen tuore liikuntalähettiläs Maija Saari on Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni sekä kantaa viime vuodelta Suomen parhaan naisjalkapalloilijan titteliä.

Naisten ja tyttöjen liikuntakulttuurin vahvistaminen ja tasa-arvon lisääminen on yksi LiiKen suuria tavoitteita Tansaniassa. Viime vuonna Helsinki Cupissa pelanneet tansanialaiset enkelit Tandahimban kylästä ovat onnistuneet hienosti suorittamaan peruskoulunsa ja jatkavat nyt yhdessä opintojaan paikallisella ylä-asteella. He myös harjoittelevat edelleen aktiivisesti yhdessä tutun opettajansa ja valmentajansa Shawejin kanssa. He ovat esikuvia ja roolimalleja monelle kylänsä tytölle siitä, kuinka tytöt pystyvät ja onnistuvat siinä missä pojatkin.

Myös Suomessa on juuri alkanut nais- ja tyttöfutiksen supervuosi! Saari allekirjoittaa myös LiiKen toiminta-ajatuksen tyttöjen voimaannuttamisesta liikunnan ja urheilun avulla:

”Pelaaminen kasvattaa ja opettaa monipuolisesti elämänhallintataitoja, joita tarvitsee jokapäiväisessä elämässä pärjäämiseen ja onnistuneeseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.”

Monet tansanialaiset tytöt kärsivät syrjinnästä liikunnan ja urheilun saralla, sillä tyttöjen urheilukulttuuri on edelleen vähäistä ja urheilun nähdään usein törmäävän vaimon ja äidin roolien kanssa. Ajatellaan, että tytöillä ja naisilla on tärkeämpiä tehtäviä kuin leikkiä ja pelata.

”Välillä kyllä harmittaa vähättely tyttö- ja naisjalkapalloa kohtaan. Kyseessä on sama peli, johon naiset tuovat omien fyysisten edellytysten tuomat ominaisuudet”, Saari toteaa.

Vertailu miesten ja naisten jalkapallon välillä on hänen mielestään täysin turhaa. Maijan mielestä jalkapallo sopii naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseen erinomaisesti.

”Jalkapalloa voi pelata kohtuullisen vähäisillä varusteilla hyvinkin eritasoiset ihmiset yhdessä porukalla, siinä kehittyy samalla yhteistyötaidot, toisen kunnioittaminen sekä neuvottelutaidot. On kuitenkin tärkeää, että saatavilla on pätevä henkilö opastamassa ja neuvomassa”, Maija tiivistää.

LiiKen tärkein tavoite on edistää peruskoulutuksen ulottamista kaikille lapsille Tansaniassa. Liikunta on se kulkuneuvo, jolla mennään kohti tätä suurta tavoitetta. Maijaa innostaa LiiKen toiminta-ajatus liikunnan ja koulutuksen yhdistämisestä ja niiden toisiaan tukevasta luonteesta.

”Koulutuksen ja liikunnan yhdistäminen on loistava ajatus. Lapsen totuttaminen liikuntaan ja sen iloihin on älyttömän tärkeää, koska näin siitä tulee luonnollinen osa elämää, elämäntapa”, Saari toteaa.

Hän opiskelee itse kauppatieteitä Aalto yliopistossa urheilu-uransa ohella.

”Koulua ei kannata lopettaa, sillä urheilu ja opiskelu tukevat toisiaan. Urheilusta oppii taitoja, jotka toimivat niin arjessa kuin työelämässäkin: ajanhallinta, tavoitteiden asettaminen ja päätöksenteko ovat kaikki arvokkaita taitoja.” Saari listaa.