Tänä kesänä Hesa Cupiin osallistuu järjestyksessään 20. FC Vito-joukkue!

Tänä kesänä vietetään eräällä tapaa FC Viton juhlavuotta, sillä kesän Hesa Cupiin tulee osallistumaan järjestyksessään 20. FC Vito jalkapallojoukkue. Tämän kunniaksi LiiKe ja Punainen kortti rasismille -hanke järjestää heinäkuun 9. päivänä jotain ainutlaatuista. Joihinkin vihjeisiin olet voinut jo törmätä sosiaalisen median kanavissamme, mutta paljastamme kesäkuun alussa mistä on kyse! Mikä sitten on FC Vito ja miten se liittyy LiiKen toimintaan?

Mikä FC Vito?

vito (swahili) = hiomaton timantti

LiiKen yksi vahvimmista tunnusmerkeistä on ollut Helsinki Cupissa vierailevat FC Vito-joukkueiden iloiset ja taitavat jalkapalloilijat. Vuodesta 2000 Helsingissä on saatu seurata nuorten tansanialaisten jalkapallotaitureiden liikunnan riemua pelikentillä ja niiden ulkopuolella. Osa joukkueista on päässyt palaamaan kotiin kahden viikon mittaiselta reissultaan jopa mitalit kaulassaan, mutta se ei tietenkään ole elämyksiä ja oppimista täynnä olevan matkan pääasia.

FC Vito-joukkueiden pelaajat valitaan kylänsä köyhimmistä perheistä. Ilman joukkueen ja suomalaisten kummien tukea heidän koulutaipaleensa olisi suuressa vaarassa loppua hyvin lyhyeen. Hanke on ottanut vuosien varrella tarpeellisia ja perusteltuja kehitysaskelia eteenpäin ja nykyään hankkeessa keskitytään myös vahvasti globaalikasvatuksen teemoihin sekä suomalaisten ja tansanialaisten pelaajien ohjattuun yhteiseen toimintaan.

Pelaajakummien kuukausittaiset lahjoitukset ja yrityssponsorit takaavat pelaajien koulumaksut ja muut tarpeelliset välineet sekä riittävän terveellisen ravinnon opintojen ja pelien jatkumisen mahdollistamiseksi. Näin ollen jokainen FC Viton pelaaja saa mahdollisuuden kouluttautua sekä harrastaa liikuntaa ja hankkia näin itselleen ammatin ja toimeentulon, jonka kautta heidän perheensä ja koko kyläyhteisö pääsevät myös osaksi kestävää kehitystä.

Ensimmäisinä kymmenenä toimintavuotena FC Viton joukkue koottiin Mtwaran läänin kouluista ja vuoden 2012 jälkeen Lindin läänistä. Joukkue koostuu vuorollaan tytöistä ja pojista. Turnaukseen osallistuminen, yhteiset leirit sekä harjoituspelit suomalaisten paikallisjoukkueiden kanssa on hieno tapa edistää kulttuurien välistä kohtaamista. Viime vuosina Euran Pallo (EuPa) on ollut vahvasti yhteistyössä tukemassa FC Viton Suomen vierailua ja pelaajat ovat olleet leireilemässä Eurassa paikallisten pallotaitureiden kodeissa tutustuen suomalaiseen perhe-elämään. Eurasta tansanialaiset ovat saaneet myös lukemattomia kummeja tukemaan opintoja ja elämää Helsinki Cupin jälkeen.

Kummiksi FC Vito-pelaajalle?

Vuonna 2013 aloitimme kummiohjelman, jossa pyrimme löytämään jokaiselle vitolaiselle kummin tai kummeja Suomesta. Syy tähän oli oikeastaan hyvin yksinkertainen. Koimme, että voimme ja haluamme tukea ohjelmaan valittujen lasten opintoja, jalkapalloharrastusta ja ylipäätään elämää kriittisessä vaiheessa aktiivisemmin. Haluamme, että Viton pelaajista yhä useampi suorittaa yläkoulun päätökseen, mikä taas kasvattaa todennäköisyyttä jatkokouluttautumisesta sekä sitä kautta myös antaa takaisin kyläyhteisöille, josta pelaajat tulevat.

Jesse Vahtervuon opinnäytetyö juuri Viton kummitoiminnasta valmistui viime vuonna. On selvää, että kummiohjelman käynnistys on ollut oikea ratkaisu.

FC Vito -projekti on vähentänyt nuorten koulupudokkuutta, sillä liikunta motivoi nuoria opiskelemaan. FC Vito -ohjelma aloitettiin Lindin läänissä vuonna 2013 ja projektia pidettiin sitä ennen Mtwaran läänissä. Mtwarassa projektilla todettiin olevan laajalti vaikutusta nuorten koulumenestykseen ja samaa on todettu tapahtuvan myös Lindissä. Yleisesti FC Vito -pelaajilla on ollut huomattavasti keskivertoa tansanialaista parempi koulumenestys.”

Koulumenestykseni on parantunut luokan heikoimmista kymmenen parhaan joukkoon. Jos en olisi osa FC Vito -joukkuetta, saattaisin olla kaduilla. Sen jälkeen, kun liityin joukkueeseen, en ole hölmöillyt ja nykyisin tiedän mitä minun tulee tehdä ja missä olla”, kertoo poikapelaaja Kilwasta.

Haastatteluista voi päätellä, että FC Vito -ohjelmalla on ollut paljon positiivisia vaikutuksia pelaajien koulumenestykseen ja -motivaatioon. Monen pelaajan arvosanat ovat nousseet ohjelman myötä eivätkä kaikki pelaajat pystyisi opiskelemaan ilman kummivanhempien antamaa tukea. Esimerkiksi viime vuoden joukkueessa oli pelaaja, jonka oppimistulokset paranivat FC Vito- ohjelman myötä ja tyttö pääsi yläasteelle. Tytön vanhemmilla ei ollut varaa maksaa opintoihin liittyviä maksuja, mutta kummivanhempien avulla hän pystyi jatkamaan opintojaan. Vastauksien mukaan monen nuoren koulumenestys olisi heikompaa tai opiskelu täysin mahdotonta ilman kummien tukea.”

Tutustu FC Vito Singidan pelaajiin Viton facebook-sivuilla ja ryhdy kummiksi!

Jessen opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

FC Vito Singida 2019

Seitsemän Lindi-vuoden jälkeen päätimme käynnistää FC Vito-toiminnan myös Singidassa ja vuoden 2019 Helsinki Cupissa potkii palloa turnaushistorian ensimmäinen Singidasta ponnistava joukkue. Koko Singidan läänissä asukkaita on erilaisten arvioiden mukaan n. 1,3 miljoonaa. Kyseessä on kaunis, lämmin ja yhteisöllinen, mutta hyvin köyhä alue keski-Tansaniassa. Tämän vuoden Vito-pelaajiksi ovat valikoituneet kaksitoista poikaa läänin pääkaupungista, eli Singidasta. Vuodelle 2020 suunnitteilla on tyttöjoukkue Singidan läänin maaseudulta, jossa harrastamismahdollisuudet ovat vieläkin haastavammat. Tähän haluamme tehdä muutoksen! Kerromme muutaman viikon päästä miten juuri Sinä voit tukea singidalaislasten säännöllistä liikuntaa sekä opintoja.

Tämän vuoden joukkue koostuu 10-11-vuotiaista pojista ja osallistuu siis Helsinki Cupin B11-sarjaan. Pojat ovat treenanneet yhdessä vuoden alusta lähtien, alkukeväästä itseni lisäksi paikallisten valmentajien apuna oli kolme valmentajavelhoa Vierumäeltä. Huhtikuussa jätimme pojat mwalimu Kwekan hellään huomaan ja raportit Singidasta kertovat, että kehitys on jatkunut vauhdikkaana.

Raportit Satakunnasta taas kertovat sen, että EuPa odottaa innolla singidalaislasten heinäkuun alun vierailua Euraan. Nurmikentät kuntoon ja kalkkiviivat suoriksi – FC Vito Singida on tulossa!

FC Vito Singidan pelaajat


Kirjoittanut: Topi Huisman, LiiKen vapaaehtoinen ja FC Vito Singidan uskollinen kannattaja