Vuoden LiiKe -palkinto Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteelliselle tiedekunnalle

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe on toteuttanut lähes 20 vuotta erilaisia liikunnallisia terveyskasvatus-, koulutus-, globaalikasvatus- ja tasa-arvohankkeita Suomessa ja kehitysmaissa.  LiiKe palkitsee vuosittain yhden yhteisön, henkilön tai idean Vuoden LiiKe -palkinnolla.  Palkinto jaetaan henkilölle, yhteisölle tai idealle, joka on merkittävästi lisännyt liikunnan kehitysyhteistyötä ja/tai globaalikasvatusta. Palkinnon tarkoituksena on myös herättää julkista keskustelua liikunnan monipuolisista hyödyistä muun muassa terveyden edistäjänä, koulutuksen lisääjänä, rauhanomaisten olojen kehittäjänä sekä tasa-arvon puolestapuhujana.

Palkintokohteesta päättää LiiKen hallitus. Listan aikaisemmista palkinnon saajista löydät täältä.

LiiKe palkitsi Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan Vuoden LiiKe 2018 -palkinnolla 6.4.2019 eli Kansainvälisen Liikunnan, Rauhan ja Kehityksen päivänä Helsingin Kampissa.

Palkinnon perusteina olivat seuraavat seikat:

Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellinen tiedekunta on osallistunut pitkäaikaisesti liikunnan koulutuksen kehittämiseen erityisesti Mtwaran läänin peruskouluissa sekä Dar es Salaamin yliopiston Liikunnan yksikössä (PESS) Tansaniassa. PESS:n kanssa jyväskyläläiset työstivät mm. uutta liikunnan maisteriohjelmaa Tansaniaan.

Useat Jyväskylän Yliopiston luennoitsijat ovat vierailleet Tansaniassa ja tuoneet mukanaan uutta liikuntaa, leikkejä ja kulttuuria Suomeen. Joulukuussa 2018 yhteensä 20 opiskelijaa ja yksi opettaja vierailivat Kijichin yläkoulussa opiskelemassa ja opettamassa liikuntaa sekä Dar es Salaamin yliopistolla tutustumassa liikunnan kandidaattiohjelmaan yhteistyössä LiiKen ja Dar es Salaamin yliopiston Liikunnan yksikön kanssa.

Tiedekunta on tehnyt pitkään yhteistyötä kehitysmaiden yliopistojen kanssa sekä auttanut mittavasti jatkokoulutuksissa sekä tukenut ulkomaisten opiskelijoiden suorittamia jatko-opintoja ja tutkimuksia sekä artikkelien julkaisua.

Liikuntatieteellinen tiedekunta on kerännyt ja toimittanut runsaasti välinelahjoituksia erityisesti Tansaniaan, osallistunut varainkeruuseen ja tukenut suomalaisia opiskelijoita mm. matkakustannuksissa heidän osallistuessaan vapaaehtoistoimintaan.

Palkinto luovutettiin Jyväskylän yliopiston liikunnan opiskelijoille Aapo Kyyrälle ja Tiia Niemiselle Kampin kauppakeskuksessa Battle for Peace -tapahtuman yhteydessä. Palkinnon jakoi LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu.

Tiia Nieminen ja Aapo Kyyrä LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivun (kesk.) kanssa Kampin kauppakeskuksessa