Seniori vapaaehtoistöissä

Matkustan joka vuosi ja teen pitkiä työrupeamia useammassa Itä-Afrikan maassa.  Ajattelin kirjoittaa, miksi vielä tässä iässä koen että ”Afrikka kutsuu”. Ikää minulla on 75 vuotta. Taustalla minulla on pankki- ja IT kokemusta sekä suomalaista kehitysyhteistyötä itäisessä- ja eteläisessä Afrikassa aina 80-luvulta alkaen. Olen asunut perheen kanssa Keniassa ja Tansaniassa kahdeksan vuotta sekä lisäksi tehnyt kehitysyhteistyötä Sambiassa ja Mosambikissa viitisen vuotta.  Nykyään toimin kansalaisjärjestössä nimeltään Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe, jolla on kehityshankkeita Tansaniassa ja muuta aktiviteettia Tansanian naapurimaissa.

Miksi matkustan pidemmiksi ajoiksi Afrikkaan, tropiikin kuumuuteen ja muutenkin outoon ympäristöön, kun elämä Suomessa on niin turvallista sekä laadukasta ja kaikki ystävätkin ovat täällä?

”Siellähän on vaarallisia eläimiä, ja myrkyllisiä käärmeitä kuten spitting cobra ja musta mamba sekä iso boakäärme!! Puhumattakaan kaikista ötököistä, hämähäkeistä ja ties mitä! Krokotiilejä, virtahepoja, leijonia, puhveleita?” Ihmisten lista hämmentyneitä kysymyksiä ja pelkoakin on pitkä. Näitä kysymyksiä tulee usein vastaan, ja niistä on ihan mukavaa keskustella.

Suurin osa yllä mainituista ”vaaroista” ovat niitä, mitkä ihminen kohtaa Afrikan valtavassa luonnossa. Kunnioitan kuitenkin luonnon eri muotoja enemmän kuin pelkään niitä. Tämähän on terve suomalainen asenne, mehän olemme tottuneet liikkumaan luonnossa ja elämään sen ehdoilla. On kiehtovaa liikkua savannilla, vuorilla, valtamerillä ja avoimin mielin kokea eri ekosysteemejä sekä niiden erikoisuuksia. Trooppisessa ja subtrooppisessa Afrikassa vuodenaikoja on kaksi, sade- ja kuivakausi. Ne värittävät merkittävällä tavalla ihmisten ja eläinten elämää.  Haaste on liikkua avoimin mielin ja terveellä järjellä kohdata ja ratkaista ongelmia. Ja niitähän tulee vastaan päivittäin. Nämä ovat positiivisia ongelmia.

Afrikka kehittyy luultua nopeammin. Elämä kehittyy nopeata tahtia, varsinkin nyt kun kansainvälinen yksityinen raha tulvii Afrikkaan luonnonrikkauksien valtaamisessa. Valtamerestä Tansanian ja Mosambikin rannikoilla on löytynyt suuria kaasu- ja mahdollisesti öljyesiintymiä. Kansalaisen arki muuttuu nopeasti. Yksilöillä, jolla on mahdollisuus opiskella sekä hankkia itselleen ammatin, pärjäävät nopean talouskasvun aikana ja elämisen muutostahdissa. Kymmenien vuosien aikana olen havainnut, kuinka molemmissa maissa keskiluokka kasvaa ja muodostaa valtiolle vakaata verotuspohjaa. Tunnen ihmisiä, jotka tulevat köyhästä ympäristöstä, mutta heidän sukunsa silti ymmärtää tukea nuorten opiskelua. Monet näistä nuorista ovat nyt keski-ikäisiä, heillä on hyvä ammatti, asuvat kaupungissa ja perheellä on asunto sekä kaksi autoa. Molemmat vanhemmat ovat yliopiston käyneitä. Nämä edustavat niitä afrikkalaisia, jotka itse vastaavat maan kehityksestä. Hyvä näin.

Mutta suurin osa kansalaisista ovat köyhiä. He asuvat maaseudulla tai suurkaupunkien slummeissa. Perheillä ei ole taloudellista mahdollisuutta eikä aina välttämättä ymmärrystä kouluttaa lapsiaan. Nämä edustavat noin 80% väestöstä! Täällä ero rikkaan ja köyhän välillä kasvaa vielä nopeammin kuin Euroopassa. Rikas rikastuu ja köyhä köyhtyy. Poliittinen ja taloudellinen valta ja valtava korruptio ohjaa maan kehitystä. Kansalaisten hyvinvointi ja ihmisoikeus ei aina ole tärkeimpiä kehityksen päämääriä. Voiko kansainvälinen kehitysyhteistyö Maailmanpankin ja kehittyneiden valtioiden johdolla saada muutoksia aikaan köyhien aseman parantamiseksi kehittyvissä maissa? Vaikea sanoa. Tulokset eivät ole mairittelevia. Mutta sitä työtä pitää jatkaa.

Siis miksi seniori matkustaa Afrikkaan?

Itse uskon että kansaa kouluttamalla saa kestäviä muutoksia aikaan. Kansalaisjärjestö-toiminnan vahvistaminen kehittyvissä maissa vahvistaa niitä tahoja, jotka voivat tasapainottaa ja oikaista vallan vääristymiä. Kolmannella sektorilla on selvä tehtävä näissä maissa. Kansalaisjärjestöjen välityksellä raha ja edistystyö kohtaa ihmisen ja yhteiskunnan paljon tehokkaammin, kuin valtiovallan korruptoituneiden prosessien kautta.

Kansalaisjärjestöt Suomessa ja muualla maailmalla tekevät juuri tätä työtä. Pidemmällä tähtäimellä on odotettavissa parannuksia köyhien ihmisten elämässä. Tässä toiminnassa tunnen, että seniorilla on mahdollisuuksia osallistua urakkaan. Olen saanut elää hyvää elämää ja elämänkokemusta on. Annetaan siis hyvän kiertää! Samalla nautin seniorielämästä täysin siemauksin.

LiiKen visio

LiiKe on suomalainen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteen on saavuttaa kestävä ja hyvinvoiva maailma liikunnan ja terveyskasvatuksen keinoin.

P.S. Malaria ja muut taudit

Ihmisen terveys on tärkeä ja siksi suosittelen, että kun matkustatte tropiikissa, niin katsokaa että teillä on lääkärin määräämät rokotukset voimassa. Muistakaa myös ottaa todistuskortti rokotuksista. Joissakin maissa vaaditaan keltakuumeen rokotuskortti, jotta pääsee rajan yli.

Toinen terveyteen liittyvä tärkeä asia on pitää malaria loitolla. Viikkojen tai muutaman kuukauden matkoilla on hyvä syödä malariaa ehkäisevää lääkettä. Itse en niitä ota… Olen niin pitkiä aikoja matkoilla, että tulisin hulluksi syödessäni isoja määriä tämän tyyppistä lääkettä. Sen sijaan käytän hyttysvoidetta sekä pitkiä housuja ja pitkähihaisia paitoja illalla. Yöllä malariahyttynen on aktiivinen.

Minulla on ollut malaria kahdeksan kertaa. Se ei ole mukava tauti. Onneksi olen selvinnyt niistä. Nykyään kannan mukanani kiinalaisten kehittämää tehokasta lääkettä. Käytän sitä, jos laboratoriokoe näyttää, että kehossa on malariaparasiittejä. Kun lääkityksen aloittaa ajoissa, niin malaria häviää muutamassa päivässä.

Safari njema eli hyvää matkaa!

Torre Lindborg