Opiskelijoiden kanssa Tansaniassa – tulipas energinen olo!

Itseään fiksummassa seurassa

Muistan hyvin yliopiston opiskeluaikani Turussa, aloitin mantsan opiskelut 1989. Tänä vuonna meillä on 30-vuotistapaaminen elokuussa. Monia opiskelukavereistani en ole nähnyt valmistumiseni jälkeen, eli lähes 25 vuoteen. Opiskeluaika ei unohdu koskaan!

Joulukuussa 2018 sain joululahjani jo etukäteen. 20 liikunnan opettajaksi opiskelevaa opiskelijaa Jyväskylän Yliopistosta sekä iki-ihana opettaja Mariana Siljamäki saapuivat Dar es Salaamin lentokentälle sunnuntaina 9.12. keskellä yötä. Tansania vietti samana päivänä 57-vuotissynttäreitään. Juhlat oli hyvä aloittaa uimalla Intian Valtameressä!

Kahdessakymmenessä opiskelijassa oli virtaa, vaikka yhden Dar es Salaamin valaisuun. Hienointa oli, että valo loisti kaikkiin suuntiin. Paikallisen Kijichin yläkoulun opiskelijat jättivät kaksi ensimmäistä lomapäivää väliin ja saapuivat omalle koululleen maanantaiksi ja tiistaiksi vain meidän takiamme. Opetimme ja opimme kaksi upeaa päivää mm. Forum teatteria, paikallisia liikuntaleikkejä, jalkapalloa, lentopalloa, suomalaisia liikuntaleikkejä ja ultimate -frisbeetä. Tunsin olevani itseäni fiksummassa seurassa. Olen 25 kehitysyhteistyövuotta yrittänyt oppia paikallista toteutuskulttuuria ja opetusmetodeita. Nyt olin itseäni 25 vuotta nuorempien suomalaisten opiskelijoiden seurassa ja he uivat paikallisessa yhteisössä kuin kala vedessä. Imin tätä energiaa itseeni ja annoin kyynisyydelle kyytiä!

Kahteen koulupäivään mahtui paljon tietoa ja käytännön opetusta. Suurin oppini oli kuitenkin suvaitsevaisuus. Suomalaisten opiskelijoiden suhtautuminen tansanialaiseen ympäristöön ja kulttuuriin oli huikeaa. Näyttelijä David Mjatta majoitti meidät kaikki neljän huoneen kotiinsa, jossa nukuimme vieri vieressä ja söimme paikallista ruokaa tähtitaivaan alla. Oli mahtavaa seurata opiskelijoiden sulautumista yhdeksi kulttuurimassaksi Mjattan perheen kanssa. Edes yksi WC lähes 30 käyttäjälle ei aiheuttanut skismaa. Olipa fiksua porukkaa!

Dar es Salaamin Yliopiston liikunnan yksikössä vietimme unohtumattoman safarimme jatko-osan. Opimme ja opetimme joka päivä noin 5 tuntia ja illan suussa olimme läkähtyneet tietotulvasta, ilmastosta ja suahilin kielen kuuntelemisesta. Yliopiston campusalue Dar es Salaamissa on unohtumaton elämys. 20 opiskelijaa sujahtivat systeemiin kuin olisivat aina olleet Tansaniassa. Vuorovaikutus tansanialaisten opiskelijoiden kanssa oli ensin melko arkaa, mutta muurien on tarkoituskin murtua tässä kulttuurissa nopeasti. Afrikkalaiset aikataulut olivat aluksi hepreaa, mutta esimerkiksi 20 erilaisen lämmittelyvideon kuvaaminen saatiin purkkiin parissa tunnissa. Esiintymässä oli siis paikallisia ja suomalaisia liikunnan opiskelijoita. Fiksuja liikkeitä fiksuilta opiskelijoilta. Videot jaetaan LiiKen Youtube -kanavalla kaikkien opiskelijoiden käyttöön!

Opiskelijaenergia tarttuu, ja trooppinen ilmasto antaa sille lisää vauhtia. Tämä vajaan kahden viikon vierailu toi hiilijalanjälkeä, mutta myös valtavasti tietotaidon vaihtoa. Tavoitteena on, että jyväskyläläiset löytäisivät gradun aiheita tästä vierailusta ja vastaavasti voisimme tukea kahden tansanialaisen jatko-opiskelijan kursseja Suomessa. Luulen, että minulla olisi taas mahdollisuus päästä itseäni fiksumpaan seuraan…

Vielä: LiiKe on aloittanut Aalto Yliopiston ja Dar es Salaamin Yliopiston Innovaatiokeskuksen kanssa yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on luoda liikunnan ja terveyskasvatuksen tiedonjakelukanava l etenkin naispuolisille opettajille. Viisi suomalaista ja seitsemän tansanialaista opiskelijaa tapaavat maaliskuussa 2019 Dar es Salaamin yliopistolla ja lyövät viisaat päänsä yhteen. Kehitystä on vaikea pysäyttää… Kiitos kaikille maailman innokkaille opiskelijoille, joihin itsekin kuuluin 25 vuotta sitten!

 

Ari Koivu, Toiminnanjohtaja 50v, LiiKe ry