Työharjoittelussa Tansaniassa

Jambo! Olen liikuntaneuvojaksi opiskeleva nuori nainen Kuortaneen Urheiluopistosta.  Suoritan työharjoitteluani Mtwaran kaupungissa, jossa työskentelen paikalliselle kansalaisjärjestölle Sport Development Aid – SDA:lle. Työharjoitteluun lähdin Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKen kautta. Tulen kertomaan tässä kirjoituksessa siitä, miten työharjoittelukokemus vieraassa ympäristössä on kehittänyt minua niin ammatillisesti, kuin myös ihmisenä. Jo menneen kuukauden aikana on tapahtunut paljon ja olen oppinut hurjasti afrikkalaisesta kulttuurista ja ylipäätään elämästä.

Aikani täällä on ollut todella antoisaa. Työni on ollut monipuolista, josta olen ollut todella iloinen. Olen päässyt ohjaamaan ryhmäliikuntaa ja uinnin opetusta paikallisille sekä lentopalloa liikunnanopettajaksi opiskeleville aikuisille. Olen myös tehnyt satunnaisia koulu – sekä päiväkotivierailuja ja päässyt pitämään liikuntatunteja heille. Liikuntaneuvontaa olen toteuttanut paikalaisella SDA:n kuntosalilla. Olen mm. antanut ravitsemusneuvontaa sekä suunnitellut erilaisia harjoitusohjelmia naisille.

Opetustilanteet ovat olleet osittain haastavia. On ollut vaikea löytää yhteistä kieltä, jotta opetustilanteet sujuisivat helpommin. Omaa elekieltä on saanut käyttää huolella sekä toimia itse mallina harjoituksissa. Ylipäätään soveltaminen ja nopea harkintakyky on kehittynyt, koska yleensä mikään ei mene täällä niin kuin olit sen suunnitellut. Lentopallon opetustunneilla saattaa olla 26 oppilasta mutta vain kolme palloa. Tunteja on pitänyt valmistella huolella, jotta kaikille tulisi mahdollisimman paljon tekemistä sekä kosketuksia palloon. Täällä onnistuneen tunnin pitoon ei kuitenkaan tarvita kaiken maailman hienouksia tai jokaiselle omaa palloa. Oppilaiden asenteet ja tekeminen tunneilla ovat olleet mahtavaa seurattavaa! Heillä on oikea halu oppia lentopalloa ja tämän takia tunnit ovatkin onnistuneet hyvin.

Erilaiset ohjaustilanteet sekä ihmisten kohtaaminen on totta kai opettanut ja kasvattanut minua ohjaajana. Täällä ryhmäliikuntatunneilla on aina iloinen ja pirteä meno, vaikka harjoitukset olisivatkin raskaita. Yhteinen ilmapiiri ja toisten kannustaminen on ihailtavaa. Kielitaitoni on myös kehittynyt täällä huomattavasti. Ennen en uskaltanut puhua englantia, jos ei ollut pakko. Ohjaaminen englanniksi oli minulle todella epämukavaa, mutta täällä olen saanut paljon itsevarmuutta kielitaitooni. Ohjaustilanteetkin ovat alkaneet luonnistua paremmin.

Koko tämä aika täällä on kasvattanut minua ihmisenä suuresti. Olen oppinut arvostamaan pieniä asioita elämässä. Täällä ihmiset keskittyvät siihen mitä heillä on, eikä siihen mitä heiltä puuttuu. Itsekin olen oppinut täällä pärjäämään vähemmällä, enkä olekaan kaivannut kaikkea Suomen hienouksia. Täällä suurin osa ihmisistä on ystävällisiä ja todella auttavaisia. Kaduilla tervehditään tuntemattomia sekä kysellään kuulumisia. Tansaniassa yhteisöllisyys on todella suurta ja ihailtavaa, josta meidän suomalaisten tulisi ehdottomasti ottaa mallia.

Olen todella kiitollinen siitä, että olen päässyt tänne ja minut on otettu hyvin vastaan. Elämä Afrikassa on ollut yksi mahtavimmista kokemuksistani sekä toivon todella, että tulen tänne vielä uudestaan. Kiitos, Asante!

Kirjoittanut: Emilia Kangasvieri