Pystyykö teknologia luomaan työpaikkoja liikunta-alalle myös kehittyvissä maissa?

Sportsmash -tapahtuma luo uusia mahdollisuuksia liikuntabisnekseen myös Suomen ulkopuolella

 

Kolmannen kerran Suomessa pidetty Sportsmash -innovaatiotapahtuma marraskuun alkupuolella oli sisällöltään jälleen aivonystyröitä hierova ilotulitus! Samanlaista ideoiden runsautta oli jo nähtävissä aikaisempinakin vuosina, mutta nyt puhujatkin olivat varsin selvillä liikunnan teknologisen kehityksen tuomista markkinamahdollisuuksista. Pitchauskilpailut todistivat myös sen, että nuorissa on tulevaisuus. Unen tehokkuuden mittaamisen applikaation kehittänyt ja kilpailun voittanut Sleep Circle osoitti, että monta asiaa oli taas tehty oikein.

 

Sportsmash on saanut jalansijaa myös Iso-Britanniassa. Ensimmäisessä tapahtumassa Lontoossa toukokuussa 2018 oli tuhansia vieraita ja ensi vuonna varmasti vielä enemmän. Liikunta ja teknologia tulevat tulevaisuudessakin näyttelemään suurta roolia kehityksessä eikä valtava kaupungistuminen ainakaan ihmisiä laihduta saatikka vähennä diabetesta ja muita ei-tarttuvia tauteja.

 

Sportsmash -tapahtuma Korjaamolla toi lavalle varsin opettavaisia esimerkkejä innovaatioista ja kaikesta raskaasta työstä niiden takana. Esimerkiksi käy mm. Metallicaa manageroineen Richard Bron tarina. Hänen omistamansa Concorde Media Group on maailmanlaajuinen satojen miljoonien dollareiden bisnes joka lähti liikkeelle aloittelevasta metalliyhtyeestä. Firma tekee nykyisin esimerkiksi digitaalisia Wimbledon -videoita, joissa voi katsella Andy Murrayn ottelua tuhansista eri kuvakulmista. Tämän yrityksen menestystarina on jo niin korkealaatuinen, että siinä oli meillä suomalaisilla aika paljon nikottelemista.

 

Mitä teknologinen innovaatio ja liikunta sekä hyvinvoinnin edistäminen voisivat antaa kehitysmaissa, missä älypuhelimet ovat nykypäivää mutta kuntosalilla käyminen vain harvojen saavutettavissa? Pitäisikö Sportsmash saada vaikka Tansaniaan?

 

Viime joulukuussa LiiKe haastatteli Dar es Salaamin yliopiston Liikunnan yksikön opiskelijoita heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan. Normaalisti sieltä valmistutaan liikunnan opettajaksi tai läänin liikuntavirkahenkilöksi, mutta nyt noin kolmannes haastateltavista ilmoitti aikovansa liikuntabisnekseen. Lieneekö tähän antanut kipinää LiiKen ja Jyväskylän yliopiston kanssa tehty yhteistyö Darin yliopistolla, mutta oli raikasta nähdä innokkaita nuoria, joita ei perinteinen afrikkalainen liikuntaura toimistossa kiinnosta!

 

Liikunnan ja hyvinvoinnin digitaalinen vallankumous on jo täällä. E-urheilussa jaetaan miljoonien eurojen palkintoja vuosittain ja kaikenlaisia terveyshärpäkkeitä aina verenpaineen mittareista älykelloihin myydään täyttä häkää. Tällaisille ei liene markkinoita kehitysmaiden maaseudulla, mutta kaupungistuminen luo keskiluokkaistumista ja heillä on rahaa investoida omaan hyvinvointiinsa. Tähän ne Darin yliopiston opiskelijatkin varmasti tähtäävät. Kun asukkaita Tansaniassa on jo yli 50 miljoonaa, löytyy kohtuullisesti tienaaviakin jo satojatuhansia – siellä se markkina on!

 

Jyväskylän yliopiston liikunnan laitokselta lähtee 20 opiskelijaa ja yksi opettaja LiiKen kanssa Dar es Salaamiin joulukuussa 2018. Tarkoituksena on jakaa ja oppia uusia käytäntöjä niin liikunnan opettamisessa kuin liikunta- ja terveysbisneksessäkin. Mikä toimii Suomessa ei välttämättä toimi Tansaniassa, mutta kaikkea voi aina modifioida. Liikuntamatkailu on lisääntynyt, personal trainereita tarvitaan lisää, Kilimanjaron valloittajia ja Sansibarin sukellusvesien tutkijoita vierailee Tansaniassa kymmeniä tuhansia vuodessa unohtamatta lisääntyvää urheiluvälinekauppaa. Maailmassa on paljon tunnettuja brändejä, jotka näkevät Afrikan suurena markkina-alueena. Onhan Dar es Salaamin yliopiston vieressä sijaitsevan Mlimani City -kauppakeskuksen käytävillä mm. Applen ja Samsungin merkkimyymälät ja sporttikaupasta samalta käytävältä löytyy aitoa Adidasta ja Nikea vieri vieressä.

 

LiiKe työstää paraikaa kevään Liikunnan, Rauhan ja Kehityksen päivän pitchausfinaalissa syntyneen Moja Groupin kanssa tansanialaisten naisliikunnanopettajien työn helpottamiseen tähtäävää ratkaisua. Oli kyseessä sitten applikaatio, sms-palvelu tai videokanava, sen toivotaan helpottavan naisliikunnanopettajien muuten niin hankalaa arkea. Valtiolta kun ei tunnetusti heru rahaa liikuntavälineisiin saatikka kenttien ylläpitoon tai oman ammattitaidon kehittämiseen.  Onneksemme olemme saaneet myös tosi ammattilaisia auttamaan tässä ratkaisuperusteisessa kehitystyössä – Aalto yliopiston Global Impact  -tutkimusyksikkö yhdessä Dar es Salaamin yliopiston UDIEC (University Innovation and Entrepreneuship Centre) tuo vahvan osaamisen innovaation rakentamiseen tammi-huhtikuussa 2019.

 

Johtaako tämä liikunta- ja terveyskasvatuksen innovaatioiden lisääntymiseen tai Sportsmashin vallankumoukseen Tansaniassa, sitä emme vielä tiedä. On tämä ainakin parempi ulostulo, kuin jämähtää perinteiseen hierarkiaan missä kehitystä tapahtuu, jos valtio myöntää rahoitusta eikä se katoa matkalla maaseudulle. Siksi LiiKen toiminta edelleen fokusoituu myös köyhimpien auttamiseen – liikunta ja terveyskasvatus ovat oivia ratkaisuja lisätä työkykyä ja pysyä hyvässä fyysisessä kunnossa.

 

Luokkaopetustuokio LiiKen rahoittamassa hankkeessa Tansaniassa
LiiKe ja Aalto Global Impact Group