”When you educate a girl, you educate a nation”

LiiKe on ollut tyttöjen puolella jo 17 vuotta!

Vuosituhannen alussa oli koulutusta liikunnalla -hanke nimeltään ”Education Through Sport”. Mtwaran lapsista vain 10% suoritti alakoulun hyväksytysti, mutta hankkeen loputtua lähes kolme neljästä onnistui! ”Education Through Sport”-hanke toi koululiikunnan tytöille sekä pojille, joka nosti oppimistuloksia ja motivoi lapset käymään koulussa. Tämä oli erityistä etenkin tytöille, sillä tytöillä ei usein ole aikaa liikunnalle elämässään. Kun koulu loppuu, alkaa toinen työ kotona. Koulusta tuli paikka, jossa tytöillä oli mahdollisuus harrastaa liikuntaa. ”Oli kiva käydä koulua, kun siellä saattoi heitellä koreja uusilla palloilla”, tokaisi silloin 11-vuotias Fatuma.

Ensimmäinen tyttöjen jalkapalloturnaus Mtwarassa järjestettiin vuonna 2003. Tyttöjen ei pitänyt pelata lainkaan. Turnauksen päälle laskettiin yhden uskonnollisen johtajan toimesta kirous. Mitään vahinkoja ei tapahtunut, jos kuljetuskuorma-auton dieselin joukkoon lisättyä kenguruvettä ei lasketa mukaan. Tytöt iloitsivat mahdollisuudestaan pelata maskuliiniseksi kuviteltua jalkapalloa. He huomasivat olevansa aika taidokkaita. Seuraavana vuonna Mtwaran tytöt edustivat Tansaniaa Helsinki Cupissa FC Vito -joukkueen voimin. Tuloksena oli hurjaa henkistä kasvua ja kaikilta muilta joukkueilta turpiin, paitsi jenkeiltä! Jalkapallo tuli tyttöjen elämään jäädäkseen! Eikä kirouksia enää langetettu. Ainakaan julkisesti…

Äidit ja tyttäret -hanke luotiin tarpeelle saada enemmän tyttöjä jatkokoulutukseen ja työelämään varhaisen avioliiton sijaan. Äidit eivät kuitenkaan halunneet harrastaa tyttöjen kanssa liikuntaa, ja tyttärien kasvatuskin sijaistettiin isoäideille – perinteisesti totta kai. Vaikeuksien kautta mentiin suureen voittoon, äideille opetettiin terveitä elämäntapoja ja bisneksen tekemistä, tyttärille vastaavasti liikuntaa, elämän hallintaa ja koulutuksen tärkeyttä. Tuloksena oli tienaava äiti ja opiskeleva tytär. Yksinkertaista, mutta TOIMIVAA! Äitien pienosuuskunnat toimivat tänäkin päivänä…

”Empowered Girls Speak Out” -hanke samoilla seuduilla tarttui perinteisen initiaatioriitin nykyaikaistamiseen, opiskelun tärkeyteen, liikuntaan sekä teiniavioliittojen ja -raskauksien vähentämiseen. Kaksi vuotta aloituksesta tulee täyteen miltei tänään ja tyttöjen yläkoulun hyväksytysti suorittaneiden määrä on noussut 23 prosenttiyksikköä. Ote kattaa 9 yläkoulua, joista huonoimmasta ei valmistunut 2015 yhtään tyttöä, vaikka aloittaneita oli 32.

Vanha afrikkalainen sanonta kuuluu: ”When you educate a girl, you educate a nation”.  Me uskomme vahvasti tähän ja jatkamme työtä tyttöjen oikeuksien puolesta! Liikuntaa, terveyskasvatusta ja tyttöjen vahvaa roolia yhteiskunnan kehittämisessä.

Empowered Girls Speak Out- projektin iloisia tyttöjä.