Suomesta viedyillä pläägillä potkitaan pitkään Tansaniassa

Tavaralahjoitukset tuovat iloa ja hyötyä kehitysmaissa

Moni miettii, mihin lopulta omat ylijäämävaatteet tai -urheiluvarusteet joutuvat. Osa vaatteista myydään jo Suomessa, osa paalataan ja lähetetään Baltiaan myytäväksi, mutta iso osa vaatteista ja varusteista päätyy Afrikkaan. Sielläkin ne ovat osa bisnestä, käytettyjen vaatteiden huutokauppoja on joka kulmalla ja korkeimman huudon tehneet polkevat vaatemyssykän kanssa kotikyläänsä myydäkseen suurimman osan ja käyttääkseen perheensä hyväksi loput voitot tai vaatteet. On kuitenkin loistava asia, että on kierrätystä!

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe kerää runsaasti liikuntavaatteita- ja välineitä Tansaniaan. Erityisesti FC Vito -joukkueet ovat toimineet loistavina kuriireina ja vieneet vuosien aikana useita satoja pareja nappiksia ja lenkkareita sekä kasamäärin muita sporttikamoja niitä tarvitseville. LiiKe toimittaa lähes kaiken suoraan vastanottajille. Jonkin verran käytettyjä kenkiä, palloja ja liikuntavaatteita on myyty paikallisen yhteistyökumppanin, Sports Development Aid -järjestön myymälöissä, mutta 90% lahjoitetusta tavarasta luovutetaan liikkuville tansanialaisille nuorille ja aikuisille. Ilman vastiketta varusteita ei kuitenkaan anneta. Aina löytyy joku turnaus tai tapahtuma, joku valmennustyö tai -tehtävä, jonka palkintona varusteet on annettu. Näin saatu lahja on työlahja ja vielä arvostetumpi kuin vastikkeeton.

Ongelmitta tämä lahjoitusväylä ei kuitenkaan toimi. Jotkut mainitsevat, että lahjoitukset ovat poissa paikallisesta bisneksestä. Näin osittain onkin, mutta LiiKe toimii niin köyhillä seuduilla, ettei lapsilla tai aikuisilla muutenkaan olisi paljon ostovoimaa. Ja jos sitä on, ostetaan ruokatarvikkeita tai maksetaan koulumaksuja – ei suinkaan hankita jalkapallokenkiä perheen pojalle saatikka tytölle. Tullaus on toinen ongelma, Tansanian tuontitullit ovat nykyään erittäin kovat. Tullimaksuttomuutta ei myönnetä liikuntavälineille, vaikka ne menisivät opetusmateriaaleina kouluille.  Ilmaiselle välinelahjoitukselle annetaan kuitenkin arvo ja tulliarvon hinta on kuitenkin vähintään pari dollaria per yksikkö. Kontin tullaukseen kannattaa nykyisin varata 12 000 USD vaikka sen arvo olisikin nolla! Myös maan rajoilla ollaan tarkkana, yhdenkin sporttikassin tuomiseen tarvitaan kirje paikalliselta viranomaiselta ja silti joutuu selittelemään lentokentällä oman aikansa…

Liikuntavälineiden lahjoitus kouluille on mieleenpainuva tapahtuma. Tieto varustelahjoituksesta kiirii nopeasti. Seuraavana päivänä näkee koululla useita edellisenä päivänä kylällä lorvineita no-show -oppilaita. Eiliset lintsarit tulevat testaamaan, pääsisiköhän mahdollisesti potkimaan palloa ilman, että joutuu istumaan oppitunnille. Harvemmin pääsee, onneksi!

Liikunta houkuttelee koulunkäyntiin! Suomesta tuodut käytetyt liikuntavälineet ovat usein paljon kestävämpiä, kuin uudet Dubai-import krääsät ja niistä riittää iloa koululle pitkäksi aikaa. Tansanialaisessa systeemissä kun koulujen opetusvälineisiin satsataan valtion puolelta vain minimaalisesti rahoitusta. Toisaalta peruskoulujakin on pian parikymmentätuhatta, joten sarkaa riittää…

Onnistuneiden lenkkari- ja nappiskeräyksien takana on kuitenkin paljon työtä ja julkisuutta Suomessa. LiiKe haluaakin kiittää kaikkia lahjoittajia ja vakuuttaa, että kaikki pläägät, syndit, boltsit ja pelipaidat ovat kovassa käytössä Tansaniassa, ilman välikäsiä.

 

Nämä pallot tulivat tarpeeseen Mtwarassa, Tansaniassa
Leppävaaran Pyrinnön lahjoittamat paidat ja pallot kovassa käytössä Dar es Salaamin Ilalassa
Helmi Pullin lahjoittama maski ja snorkkeli nyt nuoren kalastajan käytössä Lindissä, Tansaniassa