“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Yhdessä naiset kokoavat voimansa ja kehittävät itseään!

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ja Sports Development Aid SDA (LiiKen kumppanijärjestö Tansaniassa) ovat jo pitkään tukeneet eri tyyppisiä ”Äiti ja tytär” -hankkeita Mtwaran läänissä Etelä-Tansaniassa. Liikunnan kautta yhdistetään tyttäret äitiensä kanssa keskustelemaan nuorten naisten ongelmista ja kehityksestä sekä jakamaan kokemuksia. Perinteisesti isoäidin tehtävänä on ollut siirtää elämäntaitoa ja muuta tietoa nuoremmalle sukupolvelle. Kaupungistumisen myötä tämä on kuitenkin muuttunut, sillä yhä useammin isoäidit asuvat kylissä ja nuoret perheet kaupungeissa.

Kaupungissa moni äiti on yrittäjä ja kauppaa tehdään markkinoilla sekä lähiympäristössä. Myytävänä on yleensä ylijäämätuotteet kotipuutarhasta tai kanatarhasta. Toiset ovat siirtyneet tuottamaan kulutushyödykkeitä, kuten kodin puhdistusaineita ja saippuaa, tai myyvät esimerkiksi käytettyjä vaatteita. Tärkein tulon lähde Mtwarassa on kuitenkin cashewpähkinän tuotanto ja myynti. Naisilla on oikeus omistaa pähkinäpuita ja pähkinöiden paikallisjalostus on melkein kokonaan naisten käsissä. Tällä pienmuotoisella yritystoiminnalla naiset pystyvät tarjoamaan perheelleen ruoan, mutta perheen laaja-alaisempi talouden kehittäminen on vaikeaa.

”Äiti ja tytär” -hanketoiminnassa olemme naisten pyynnöstä siirtyneet myös keskustelemaan liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä. Yrittäminen vaatii kehittyäkseen rahaa, ja tämän realiteetin myös naiset tietävät. Omasta puolesta rahaa ei ole, eikä köyhä ihminen saa luottoa pankista koska annettavia lainavakuuksia ole. Maarekisteri on vielä kehitysvaiheessa, eikä perheillä ole virallisista todistusta maanomistuksesta. Mitä siis tehdä?

Ratkaisuksi löytyy naisten itse perustama ”kyläpankki”.

Teimme kuten afrikkalaisessa sanonnassa: ”Jos tahdot liikkua nopeasti, mene yksin. Mutta jos tahdot mennä pitkälle, menkäämme yhdessä”. Naisilla on luonnostaan kokemusta yhdessä toimimisesta ja SDA:n tukemana he päättivät kerätä varoja yhteiseen kassaan, josta voivat antaa pieniä lainoja itselleen. SDA auttoi heitä organisoitumaan ja perustamaan osuustoimintayhdistyksiä. SDA ja LiiKe toivat muualla Afrikassa käytössä olevan ”Savings and Credit” -ryhmäsäästökonseptin naisten käyttöön. Kuuden kuukauden koulutus- ja toteutusjakson jälkeen, naisten ryhmät olivat valmiita toimimaan omillaan ja SDA siirtyi etätukijan roolissa seuraamaan heidän toimintaansa.

Naisten johtamia ”Savings and Credit”-kassoja syntyi Mtwaran lisäksi myös Singidan läänissä. Kyse on pienimuotoisesta kyläpankkitoiminnasta, jossa seurataan osuus- ja pienluototustoiminnan perusteita. Naiset kokoontuvat viikoittain ja oppivat kokoustekniikan lisäksi pitämään kirjaa säästöistä ja annetuista lainoista. He ovat kuin ”pankinjohtajia”. Säästö- ja luottotoiminta on täysin läpinäkyvää ja joka tapahtuma tehdään jäsenten silmien edessä, samalla kun jokainen velvoitetaan valvomaan tarkasti jokaista taloustapahtumaa. Tällainen toiminta luo uskottavuutta ja jatkuvuutta. Jokaisessa ryhmässä on maksimissaan 15-20 naista. Mtwaran lääniin perustettiin kahdeksan ja Singidaan kolme ryhmää.

Kyläpankkitoiminta tuo naisille turvallisen paikan, missä pitää säästönsä. Miehet eivät pääse rahoihin käsiksi. Tuloksena tästä on, että perheillä on rahaa lasten kouluttamiseen sekä perheen talouden vahvistamiseen. Kodeissa naiset uudistavat keittiönsä, ravinnon saanti monipuolistuu ja lasten terveys paranee. Naisten tuoman perheen elintason kehittymisen hyötyjä löytyy myös monia muita, kuten uudet peltikatot kotiin, polkupyörän ostaminen sekä koulutarvikkeiden hankinta.

Mitä naisten kyläpankkitoiminnan aiheuttamana tapahtui?

Saatuaan kokemusta pääoman keräämisestä, naiset Mtwarassa herättivät keskustelua business -osaamisen vahvistamisesta. Asia oli sen verran mielenkiintoinen, että SDA otti kopin ja lupasi tutkia mitä olisi tehtävissä. Mutta se on toinen tarina, josta kirjoitan uuden blogin myöhemmin. Siinä näemme, mitä suomalainen yrittäjäperhe voi saada aikaiseksi naisten voimaannuttamiseksi Tansaniassa. Ihan vapaaehtoistoiminnan pohjalta.

Kirjoittanut: Tor-Gunnar Lindborg (LiiKen talouskouluttaja)

Thea (SDA:n toiminnanjohtaja) kouluttaa Mitengon naisryhmää. 

Koululuokka on naisten kokouspaikka. 

Tor jalkapallopelissä vaihtopenkillä naisten kanssa.