Uimaopetusta Tansaniaan

Torstai 20.9.18 oli synkkä päivä Tansaniassa, kun matkustajalautta kaatui Victoria-järvellä vain muutama sata metriä satamasta. Onnettomuus herätti paljon tunteita koko Tansaniassa. Tämä päivä tullaan muistamaan Tansaniassa yhtenä vakavimmista onnettomuuksista maan historiassa. Kuinka moni ihminen olisi pelastunut uimataidolla?

Uinti on monipuolinen liikuntalaji joka haastaa kehon lihaksia kokonaisvaltaisesti ja parantaa kehon liikkuvuutta. Taitona se voi myös pelastaa ihmishenkiä. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe pilotoi Mtwarassa heinä-elokuussa ensimmäisen uintiprojektinsa yhdessä paikallisen kumppanijärjestö Sports Development Aidin kanssa (SDA). Projektiin osallistui opettajia ja opettaja-opiskelijoita Mtwaran opettaja-ammattikorkeakoulusta (Teachers Training College) sekä yläkouluopettajia ja SDA:n työntekijöitä. Uintiprojektiin osallistui yhteensä 49 uimaoppilasta joista 21 olivat naisia ja 28 miehiä.

Projektin alussa vain muutamalla uimareista oli aikaisempaa kokemusta uinnista ja moni aloittikin aivan alkuaskeleista totutellen veteen ja vesifobian voittamisesta. Altaan reunalta oli mukava tarkkailla sitä tunteiden kirjoa jota altaassa käytiin läpi. Kaikkea kauhun, jännityksen, yrityksen, epäonnistumisen, onnistumisen ja puhtaan ilon ja onnen välistä oli nähtävissä. Oli hienoa nähdä kuinka tavallisesti niin hillitysti ja arvokkaasti käyttäytyvät opettajat olivat projektin alussa vedessä selvästi uuden äärellä ja iloitsivat kuin lapset oppiessaan uutta – kaikki se ylpeys ja hillitty käytös oli poissa. Altaassa kaikki olivat samalla viivalla ja statukset jäivät pukuhuoneisiin. Uimarit todella heittäytyivät ja kannustivat toisiaan. Naurua riitti!

Projekti kesti kaksi kuukautta ja sen aikana opeteltiin vapaauinti ja rintauinti sekä kelluminen ja sukeltaminen. Oppilaita oli paljon ja välineitä vähän, kuten tavallista Tansaniassa. Nämä haasteet voitettiin jakamalla ja rakentamalla välineitä itse, esim. kellukkeina käytettiin tyhjiä muovipulloja. Nyt projektin jälkeen kaikki uimaoppilaat osaavat uida ja ovat motivoituneet opettamaan omia perheenjäseniään, naapureitaan ja oppilaitaan uimaan. Osa innostui uudesta harrastuksesta niin, että he järjestivät uimaopetusta jo projektin aikana omille lapsilleen viikonloppuisin.

Palautekyselyssä uimarit raportoivat kurssin lisänneen heidän itseluottamustaan ja opettaneen heille uinnin lisäksi ohjeiden kuuntelutaitoa. Kaikki nauttivat kurssista ja monet saivat uusia ystäviä. 81% osallistujista pitää uimataitoa tärkeänä, sillä he pystyvät pelastamaan muita ihmisiä vedestä. 22% näkee uimataidon lisäävän heidän työllisyysmahdollisuuksiaan ja 14% mainitsi uinnin positiiviset terveysvaikutukset.

Kaikki uimarit ovat kiitollisia LiiKe:lle ja SDA:lle sekä uimaopettaja Ally Msazille ja LiiKe:n vapaaehtoisille Pinja Greijukselle sekä Susanna Sairaselle. He ovat ylpeitä uudesta taidostaan ja toivovat että projekti jatkuu tulevaisuudessakin ja kaikki tansanialaiset oppivat uimaan.