Mistä 75-vuotias ammentaa energiaa kehitysyhteistyöhön?

Nimeni on Tor Lindborg ja olen töissä kansalaisjärjestössä Liikunnan Kehitysyhteistyö – LiiKe (www.liike.fi)

Viitaten otsikkoon, ammennan energiaa kokemuksista ja elämyksistä ja oivalluksista, mitkä liittyvät vapaaehtoiseen työntekoon. Näin voin käyttää hyväksi kokemuksiani aikaisemmista työrupeamista liittyen pankki- ja tietotekniikkasektoriin sekä suomalaiseen kehitysyhteistyöhön yhteensä yli 40 vuoden ajalta. LiiKe tarjoaa minulle työympäristön, missä saan toteuttaa itseäni vielä eläkeläisenä. Sen sijaan että vetäytyisin hiljaiseloon, saan kokea työympäristön sosiaalista, kannustavaa ja virkeätä sekä kehittävää tunnelmaa ja olen siitä kiitollinen. Se pitää minut pirteänä ja tarjoaa hyvän tilaisuuden osallistua ja pysyä ajan tasalla minua kiinnostavissa ympäristö- ja kestävä kehitys -keskusteluissa.

Olen tehnyt työtä LiiKelle palkallisena ja vapaaehtoisena. Molemmat työt antavat paljon energiaa, mutta löytyy myös paljon muuta….

Palasin kuluvan vuoden heinäkuun alussa Suomeen Tansaniasta. Vierailin LiiKen hankealueella Mtwaran ja Lindin lääneissä, jotka sijaitsevat Intian valtameren rannikolla Tansanian kaakkoisosassa. Kyseessä oli LiiKen yhteistyökumppanin Sport Development Aid:n (SDA) jokavuotinen tapaaminen, johon liittyy erityisesti paikallisten työntekijöiden koulutusta hankejohtamisessa sekä laskentatoimen ja raportoinnin hallinnassa. Koulutuksella pyrimme tehostamaan ja vahvistamaan yhteistyökumppanin itsenäistä toimintaa paikan päällä. Tällä kertaa olin Tansaniassa 1,5 kuukautta ja käytin runsaasti aikaa myös varainhankinnan suunnittelussa ja sen toimeenpanemisessa.

Olen tehnyt näitä koulutusmatkoja LiiKen palveluksessa vuodesta 2005 alkaen ja nautin niistä aivan suunnattomasti. Ne vievät minut takaisin Afrikkaan! Maanosaan, jossa olen kokenut unohtumattomia seikkailuja savannilla, valtamerellä sekä ihmisten parissa monessa meille suomalaisille vieraissa työ- ja kulttuuriympäristöissä. Minulle tarjoutuu samalla mahdollisuus vierailla naapurimaissa omalla ajallani. Vietän Mosambikissa ja Keniassa kuukausia joka vuosi. Voitte vaan arvata, miten se kannustaa ja motivoi minua.

Tapaan afrikkalaisia ystäviäni, joihin aikanaan tutustuin kehitysyhteistyön puitteissa. Liikun kaukobussilla maiden sisällä ja valtioiden välillä. Usein olen ainoa mzungu (eurooppalainen) ja bussi hiljenee, kun astun sisään ja kaikkien silmät seuraavat minua hakiessani istumapaikkaani. Kun tervehdin heitä heidän omalla suahilinkielellään ”Hamjambo” ja bussi vastaa ”Hatujambo” kuuluvalla äänellä, niin alkaa todellinen puhetulva. Mistä olet? Mihin kirkkoon kuulut? Miten paljon lapsia? Ja juttua riittää koko päiväksi. Bussimatka kestää usein auringonnoususta sen laskuun ja paljon ehtii tapahtua matkan aikana. Kerran bussin taka-akselia korjattiin lekan avulla. Se kesti pari tuntia ja sitten uudestaan baanalle.

Aikaisemmassa ”elämässäni” olen osallistunut suomalaiseen kahdenkeskiseen kehitysyhteistyöhön itäisessä ja eteläisessä Afrikassa vuodesta 1980 alkaen. Tein töitä yli 12 vuotta eri hankkeissa Keniassa, Tansaniassa, Sambiassa ja Mosambikissa. Hankkeiden välissä olin Suomessa. Perheeni oli mukana ja lapset kävivät ruotsalaista ja kansainvälistä koulua Keniassa ja Tansaniassa, kunnes lukivat ylioppilaiksi Suomessa. Lapset kokevat, että tänä aikana he oppivat paljon elämästä ja eri ongelmien ratkaisemisesta. Nämä kokemukset ovat auttaneet heitä kehittymään ihmisenä ja pärjäämään nykyisessä, alati muuttuvassa ympäristössä. Kun asuu ulkomailla, lapset saavat tilaisuuden osallistua päivittäisten ongelmien ratkomiseen. Ja niitähän riittää. ”Problem” on ylivoimaisesti yleisin käytetty sana kehitysmaissa. Nämä keskustelut ja prosessit auttoivat hitsaamaan perhettämme yhteen. Selviytymisen taitojen pääomaa tuli kerättyä enemmänkin.

Saan paljon tukea ja ymmärrystä perheeltäni, lapsiltani ja lähisukulaisistani siitä, että edelleen jaksan innostua matkustamaan ja tukemaan afrikkalaisten lasten koulunkäyntiä LiiKen kautta. Tukea tulee myös lastenlapsilta, joita on neljä. Nuorimmat kertovat koulussa, että Moffe (isoisä) käy Afrikassa ja välittävät käymiämme taianomaisia tarinankertomuksia Afrikan eläimistä ja tapahtumista luokassaan. Sport and Development. Jännää.

Energia lisää myös terveyttä ja kavereita….

Ikäisekseni olen pysynyt terveenä ja hyvässä kunnossa. Olen siitä erittäin iloinen. Johtuuko se siitä, että edelleen liikun päivittäin? Mene ja tiedä, mutta kävelen ja pyöräilen sekä harrastan golfia ja keilailua säännöllisesti. Golf on hieno harrastus ja sen kautta tapaa upeita ihmisiä. Pelaan golfia Suomessa ja matkoillani. Innostavaa! Kenttiä löytyy joka Afrikan kolkasta. Hyviä ja vähemmän hyviä kenttiä. Lobbausta tapahtuu myös golfin parissa.

Vuosien varrella olen tavannut useita suomalaisia, jotka ovat tehneet työtä kehitysmaissa. Osaa heistä tapaan edelleen säännöllisesti. Monet heistä osallistuvat innokkaasti kehy-keskusteluun Suomessa ja tukevat kansalaisjärjestöjen toimintaa. Ihan ensimmäisenä on pakko mainita ryhmä ”Kenya Boys” (samassa hankkeessa 1980-82 Keniassa). Meitä on neljä nykyisin eläkkeellä olevaa kaveria, jotka tapaamme keilailun merkeissä lähes viikoittain. Lisäksi teemme yhdessä ulkomaanmatkoja teemalla ”bongata kaikki aidot obeliskit” maailmalla. Enää puuttuu Israel ja Egypti. Eläkeläisenergiaa parhaimmillaan!

Toinen merkittävä ryhmä koostuu hankeihmisistä Sambian ajoilta 1990 -luvulta, ”Luapula Fighters”. Olemme kaikki suomalaisia paitsi yksi, joka on Etiopiasta. Meillä on ollut vuosikokous jo lähes 20 kertaa. Kokoukseen osallistuu 10-12 henkilöä ja tapaamme bongata suomalaisia maailmanperintökohteita. Tänä vuonna olimme Pohjanmaalla ja tutustuimme Merenkurkun maailmanperintöön. Hienoa yhteiseloa neljän päivän aikana.

Vielä pitää mainita jokavuotinen golfkilpailu, Maputo Open. Kisa järjestetään Suomessa Suomi-Mosambik – seuran puitteissa. Pallo ja juttu lentää….

Kaiken liimana ja yhteisenä tekijänä toimii sosiaalinen media! Vaikutamme ja pidämme yhteyttä Facebookin, Twitterin sekä Instagramin välityksellä. Innovatiivinen teknologia on tullut mukaan kehitysyhteistyöhön ja tuskin häviää minnekään minun elinodotteeni aikana. StartUp -sektori valtaa alaa….

This is energy by Sport and Development.

             

Kuvat: Turre kehitysyhteistyössä Afrikassa 1981.