Teatterilla ja draamalla hyviä tuloksia LiiKen kehitysyhteistyössä

Forum Teatteri sorrettujen tukena Tansaniassa

Forum Teatteri eli sorrettujen teatteri on teatterivaikuttaja Augusto Boalin jo 1960-luvulla kehittämä menetelmä, miten yhteisö saadaan draaman avulla puuttumaan omiin epäkohtiinsa. Näytelmässä voi esittää vaikeitakin asioita joutumatta kuitenkaan ihmisenä yhteisön silmätikuksi – olethan sinä se näyttelijä etkä ”todellinen ihminen”. Tältä pohjalta LiiKe, Sports Development Aid (SDA) sekä tansanialaiset opettajat, näyttelijät sekä suomalaiset Forum Teatteri -”konkarit” Pinja Hahtola sekä Niina Sillanpää lähtivät tammi-maaliskuussa 2018 testaamaan, miten sorrettujen teatteri toimii Tansanian Mtwarassa.

Se meni heti suoraan silmien väliin! Jengihän oli ihan pähkinänä tästä uudesta metodista. Kahden viikon koulutuksen päätteeksi syntyi kolme näytelmää, jotka esitettiin paikalliselle yläkoululle Shanganissa. Forum Teatterissa näytellään aluksi koko esitys, joka tällä kertaa keskittyi sorrettujen koulutyttöjen kohtaloon. Yläasteikäiset oppilaat ja heidän opettajansa katselivat esitystä silmät suurena ja hiljaisuuden vallitessa. Kun teatterin toisessa osuudessa yleisö pääsi esittelemään erilaisia vaihtoehtoja kohtausten kehittämiseksi, silloin taivas aukeni. Näytelmässä sorretut opiskelijatytöt saivat paljon ehdotuksia yleisöltä, miten asia olisi pitänyt olla yhteiskunnassa. Ehdottaja sai myös näytellä kyseisen otoksen, ja sehän vasta mieleistä olikin. Näin yhteisö itsessään pyrki ratkaisemaan omia ongelmiaan ja tieto meni paremmin perille kuin lukemalla sanomalehdestä tai kuuntelemalla seminaaria. Oli syntynyt mahtava vuorovaikutus yhteisön sisällä!

Koulutuksen jälkeen palasimme seuraamaan yhdeksän koulun Forum Teatteri -esityksiä. Kuuden viikon aikana oli tehty ihmeitä! Tässä niistä yksi Chunon koulusta. Emme voineet uskoa, kuinka hyviä tarinoita koulut olivat tehneet päivittäisestä sortamisesta, ja miten upeaa näyttelytyötä pääsimme seuraamaan. Jopa tansanialaiset kumppanimme, näyttelijäkuuluisuudet Yvonne Cherrie ja Eliya Mjatta olivat lentää katsomotuoleiltaan! Siemen on kylvetty, ja pelto on hedelmällinen kuin Niilin rannat tulvan jälkeen!

Forum Teatteri on siis voimakasta vaikuttamista erityisesti sorrettujen aseman parantamiseen. Suomalaiset näyttelijät Pinja Hahtola ja Niina Sillanpää kouluttivat Mtwarassa 18 opettajaa, 8 näyttelijää sekä koko SDA:n henkilökunnan käyttämään Forum Teatteria omissa projekteissaan. Cherrien ja Mjattan järjestö eli Tanzania Drama and Film Actors Association TDFAA on myöhemmin kouluttanut Dar es Salaamissa testimielessä 15 näyttelijää ja opettajaa käyttämään Forum Teatteria työssään. Tavoitteena on jatkaa viiden koulutetun näyttelijän kanssa eri järjestöjen ja uusien näyttelijöiden kouluttamista ympäri Tansaniaa, erityisesti suurimmissa kaupungeissa missä on enemmän rekisteröityjä järjestöjä ja näyttelijöitä. Kohdekaupunkeina ovat Dar es Salaam, Morogoro, Arusha, Moshi, Mwanza, Mbeya, Iringa, Singida, Bukoba, Lindi, Tabora, Songea, Tunduru, Kigoma, Tarime, Dodoma ja Tanga, sekä mahdollisesti Sumbawanga. Nämä kaupungit on jaettu tasaisesti viiteen alueelliseen lohkoon.

Forum Teatteri -kouluttajat pääsevät tulevaisuudessa käyttämään taitojaan eri järjestöjen apuna ympäri Tansaniaa. Liikuntaharjoitteita käytetään jokaisessa koulutuksessa kouluttajien ja koulutettavien aktivoimisessa ja järjestöjen sekä liikuntaseurojen toiminnan voimaannuttamisessa. Erityisesti kohteena ovat tyttöjen ja vammaisten oikeudet.

Jo Mtwarassa näimme selvän muutokset ihmisten asenteissa tyttöopiskelijoita kohtaan. Forum Teatteri tukee jo olemassa olevaa LiiKen Empowered Girls Speak Out -hanketta, jossa yläasteikäisten tyttöjen päättökokeiden osallistujamäärät ja tulokset pyritään maksimoimaan. Vuonna 2015 vain 9% tytöistä suoritti yläkoulun hyväksytysti kyseisissä kahdeksassa Mtwaran yläkoulussa. Hankkeen alettua elokuussa 2016, tulokset ovat olleet lupaavia – maaliskuussa 2018 päättökokeen hyväksytysti suorittaneita tyttöjä oli 33% aloittaneista. Sorrettujen teatterilla on siis kysyntää…

Shanganin oppilaat linssiluteina näyttelijöiden kanssa
Draaman kaarta rakennetaan Mtwarassa
Vaikuttaa todelta, mutta on näytelmää…