Videoguru Sofia Nieminen vieraili Empowered Girls Speak Out -hankkeessa Tansaniassa

Sydän pullollaan Tansaniaa

Tasan kolme viikkoa sitten palasin kuukauden mittaiselta Tansanian reissultani. Tulin takaisin Suomeen sydän pullollaan lämpöä ja rakkautta. Reissu oli aivan uskomaton! Tansanian rannikkokaupungissa Mtwarassa pääsin kuvaamaan monia LiiKen käynnissä olevia projekteja, joista vahvimpana mieleen jäi Empowered Girls Speak Out -projekti.

Vuonna 2017 LiiKe aloitti Empowered Girls Speak Out -projektin, minkä tarkoituksena on pitää tytöt koulussa ja nostaa oppimistuloksia. Etelä-Tansaniassa, Mtwaran alueella vuonna 2012 yläkoulun aloittaneista nelivuotisen yläkoulun suoritti loppuun  ainoastaan 9% aloittaneista. Suurimpia koulun keskeytyksen syitä ovat teiniavioliitot ja -raskaudet. Tytöt kohtaavat myös valitettavan paljon seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä kouluissa sekä koulumatkoillaan.

Haastattelimme oppilaita liittyen ohjelman etenemiseen ja tuloksiin. Oli aivan uskomaton fiilis seurata vierestä nuorten innokkuutta ja onnistuneisuuden tunnetta, mitä projektin avulla on saatu aikaan. Sekä tytöt että pojatkin kertoivat ylpeinä koulumenestyksestään. Arvosanoja ja läsnäoloa on saatu nostettua huimasti (vuonna 2018 tytöistä yläkoulun suoritti hyväksytysti 31%). Myös yhä useammat tytöt käyvät koulun loppuun asti.

Itse olen vasta viimeisimpien vuosien aikana ymmärtänyt opiskelun tärkeyden, joten minulle oli erittäin motivoivaa päästä kuuntelemaan yläkoululaisten ajatuksia koulunkäynnistä ja sen merkittävyydestä. Näillä nuorilla on elämän arvot kohdillaan, heillä on tavoitteita ja unelmia, joiden eteen he ovat valmiita tekemään kovasti töitä.

Olen aina ollut sitä mieltä, että nuoret ovat tulevaisuutemme. Nyt tehtävänä on viedä näitä nuoria eteenpäin, tarjota heille mahdollisimman parhaat eväät koulutukselle ja tasapainoiselle elämälle. Olemme päässeet hyvin alkuun, mutta vielä on paljon töitä edessä. Tästä on hyvä jatkaa!

Kirjoittanut: Sofia Nieminen, sofia-nieminen@hotmail.com

Kuvat: Sofia Nieminen