Suomessa tällä viikolla vieraillut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon hyödyntää urheilua rauhanrakentamisessa

Finlandia-talolla juhlittiin keskiviikkona 9.12.2015 Suomen 60-vuotista YK:n jäsenyyttä. Juhlan kunniavieras oli YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Myös LiiKe osallistui juhlatilaisuuteen täydessä salissa, jossa oli yhteensä noin 1400 vierasta.

BanKiMoon

Rita Strömmerin juontamassa tilaisuudessa puheenvuoron saivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, ministeri Elisabeth Rehn sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela. Lisäksi tilaisuudessa haastateltiin myös YK:n entisiä suurlähettiläitä Klaus Törnuddia ja Marjatta Rasia sekä kuultiin esimerkkejä suomalaisista innovaatioista ja ammattitaidosta kemikaalisten aseiden torjunnassa Syyriassa sekä vesi- ja sanitaatioprojektissa Ugandassa. Viittomakielellä esiintynyt rap-artisti Signmark on ulkoministeriön vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien erityisedustaja, joka säväytti innostavalla esityksellään vammaisten oikeuksista.

Erityisen hauska hetki tapahtumassa koettiin, kun monissa eri YK-tehtävissä ansioitunut Elisabeth Rehn kuvaili omassa puheessaan elävästi Ban Ki-moonin jalkapallotaitoja. Rehn muisteli, kuinka hän oli vuonna 2010 päässyt seuraamaan Ugandan pääkaupungissa, Kampalassa, järjestettyä ystävyysottelua, jossa kohtasivat Ban Ki-moonin ”Justice”-joukkue ja presidentti Yoweri Musevenin ”Dignity”. Lämpimin sanoin Rehn kertoi, kuinka YK:n pääsihteeri teki lähtemättömän vaikutuksen välittömällä olemuksellaan. Hän korosti sitä, kuinka urheilu voi yhdistää ihmisiä vahvemmin kuin kokoushuoneessa käydyt neuvottelut. Ottelun tarkoituksena oli hyödyntää jalkapalloa rauhanrakennuksen välineenä. Erityinen tavoite oli kohdistaa huomiota Kampalassa järjestettyyn Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintaa arvioineeseen konferenssiin. Kv. rikosoikeustuomioistuin etsintäkuulutti jo vuonna 2004 Pohjois-Ugandaa terrorisoineen sissiryhmittymä Lord’s Resistance Armyn johtaja Joseph Konyn, mutta tätä ei ole vielä tänäkään päivänä saatu oikeuden eteen. (BBC:n mukaan presidentti Musevenin joukkue voitti ottelun maalein 0-1. Lue lisää: https://www.bbc.co.uk/news/10195549 )

Ban Ki-moon kiitti omassa puheessaan Suomea kaikesta, mitä se on yhdessä YK:n kanssa saavuttanut, mutta haastoi Suomea myös tekemään yhä ja vielä enemmän. Pääsihteeri korosti Suomen vastuuta toimia ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen ja rauhan äänenä, kuten se on tähänkin saakka tehnyt, vahvemmin. Hän muistutti yleisöä kehitysavun tärkeydestä talouskriisistä huolimatta ja erityisesti siksi, sillä humanitaarisen avun tarve on tällä hetkellä erityisen suuri. Kehitysyhteistyön kautta haasteisiin ja ongelmiin on mahdollisuus puuttua niiden alkulähteillä, toisin kuin kriisiavussa, jolloin haasteet ja ongelmat ovat jo moninkertaistuneet. Lopuksi Ban kiitti vielä kaikkia suomalaisia, jotka ovat osoittaneet myötätuntoa ja avomielisyyttä pakolaisia kohtaan sekä toivoi kaikkien ihmisten seuraavan tätä solidaarisuuden esimerkkiä ja kohtaamaan haastavat tilanteet “sisulla”.

Maailman parhaat uutiset esittelivät juhlatilaisuudessa lasten ja nuorten näkemyksiä ja unelmia tulevaisuudesta, jossa muun muassa ilmastonmuutos olisi historiaa ja tasa-arvo toteutuisi täydellisenä kaikkialla maailmassa. Tasavallan presidentin maailman paras uutinen oli päivätty huomiselle, jolloin jokainen mies puuttuisi ja vastustaisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.Maailman parhaat uutiset