Lenkkarit löysivät tiensä perille tansanialaisiin kouluihin

 

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry, Asics ja Stadium järjestivät keväällä 2015 yhdessä Run-Care-Re:Activate –lenkkarien keräyskampanjan. Hyväntekeväisyyskampanjan aikana huhti-toukokuussa Stadiumin liikkeissä kerättiin yhteensä yli 2700 paria lenkkareita, jotka LiiKe toimitti Tansaniaan.

Idea kampanjan toteuttamiseen lähti jo vuonna 2014 Helsinki City Runissa. LiiKen keräyspisteellä siellä kerättiin yli 600 paria lenkkareita Tansaniaan. Asicsin edustaja kävi LiiKen pisteellä tällöin ja innostui ideasta. Keväällä 2015 LiiKe, Asics ja Stadium toteuttivat yhdessä samankaltaisen kampanjan, mutta suuremmassa mittakaavassa.

Lenkkareiden keräys tapahtui Stadiumin myymälöissä ympäri Suomea. Kampanjasta pidettiin myös medialle tilaisuus, minkä seurauksena useat julkisuuden henkilöt innostuivat kampanjasta. Monet suomalaiset huippu-urheilijat, kuten Tero Pitkämäki ja Nooralotta Neziri lahjoittivat lenkkareitaan. Tansanialainen yleisurheiluliitto valitsi heidän kengilleen erityiset urheilijat vastaanottajiksi.

 

Tansanialainen juoksija Adelina Asimwe vastaanotti LiiKen toiminnanjohtajalta Ari Koivulta Nooralotta Nezirin vanhat kengät
Tansanialainen juoksija Adelina Asimwe vastaanotti LiiKen toiminnanjohtajalta Ari Koivulta Nooralotta Nezirin vanhat kengät

Myös monet muut tunnetut suomalaiset ottivat osaa kampanjaan. Pete Parkkonen ja Anne Kukkohovi innostuivat kampanjasta ja toimivat sen eräänlaisina kummeina. Anne Kukkohovin kanssa LiiKe vieraili Ylen aamu-tv:ssä kertomassa lisää hyväntekeväisyyskampanjasta.

Kenkien matka Tansaniaan

Kenkiä oli saatu kasaan yli 2700 paria keräyskampanjan aikana. Lenkkarit lajiteltiin ennen kuljetusta, ja lajittelussa eroteltiin käyttökelvottomat ja huonokuntoiset kengät hyväkuntoisista. Huonokuntoisia kenkiä ei lähetetty Tansaniaan ollenkaan, koska tarkoitus on, että lahjoitetut kengät palvelisivat saajiaan vielä mahdollisimman pitkän aikaa.

Lenkkarirahti saapui Tansaniaan.
Lenkkarirahti saapui Tansaniaan.

LiiKe toimitti lenkkarit Tansaniaan syksyllä 2015.  Mukana  matkalla oli myös Stadiumin kaksi työntekijää,  Susanna  Hanhikoski ja Tommi Ekholm. Lenkkareita  lahjoitettiin  Tansanialaiselle yleisurheiluliitolle Tanzania  Athletics  Associationille, joiden kautta suomalaisten  urheilijoiden  lahjoitukset päätyivät tansanialaisille  urheilijoille. Tämän  lisäksi osa kengistä lahjoitettiin Dar  es Salaamin yliopiston  liikuntatieteelliselle laitokselle ja  muutamiin  opettajankoulutuslaitoksiin. Tärkein  lahjoituskohde oli  kuitenkin paikalliset alakoulut.

LiiKen toiminta Tansaniassa ei rajoitu pelkkään lahjoittamiseen

LiiKen tarkoitus ei ole vain lahjoittaa kenkiä paikallisille, vaan LiiKe järjestää yhteistyössä paikallisen yhteistyökumppanin Sports Development Aid –organisaation kanssa tansanialaisissa kouluissa oppilaille ja opettajille muun muassa liikunta- ja koulutuspäiviä sekä terveyskasvatusta. LiiKe levittää tietoa esimerkiksi HIV:n ja aidsin, malarian ja teiniraskauksien riskeistä oppilaille. Huono tietous muun muassa näiden kaikkien terveysvaikutuksista on edelleen Tansaniassa jokapäiväinen ongelma.

Miuta Primary Schoolin oppilaat vastaanottivat laatikollisen kenkiä Suomesta.
Miuta Primary Schoolin oppilaat vastaanottivat laatikollisen kenkiä Suomesta.

Lenkkarit lahjoitetaan LiiKen koulutus- ja liikuntapäiviin osallistuneille. Näin toimimalla pyritään varmistamaan, että paikalliset nuoret ja lapset todella ymmärtäisivät, että kyseessä on tärkeät asiat. LiiKe vieraili myös esimerkiksi kuulo- ja kehitysvammaisten kouluissa Tansaniassa, ja järjesti myös siellä liikuntapäivän ja lahjoitti oppilaille kenkiä.

Lahjoitusten tarkoitus ei ole satuttaa paikallista bisnestä, vaan lahjoitukset päätyvät paikallisille, joilla ei ole itsellään ostovoimaa ollenkaan.

Kiitos vielä kaikille lenkkarit lahjoittaneille!

 

Teksti: Maija Koivisto