Kansainvälistä tunnelmaa Pohjois-Haagan yhteiskoululla

Lähes sata osallistui urheilun, kehityksen ja rauhan päivän seminaariin 

Yleisöä
Seminaarissa istuttiin jumppapalloilla ja -patjoilla.

”Urheilu tuottaa hyvinvointia, terveyttä ja sillä voidaan muuttaa maailmaa”.  Näin tiivisti Leena Harkimo avajaispuheessaan Pohjois-Haagan  yhteiskoulun isännöimässä kansainvälisessä seminaarissa 8.4.2015.

Seminaari järjestettiin kansainvälisen urheilun, kehityksen ja rauhan päivän juhlistamiseksi. Päivä on YK:n ja Kansainvälisen olympiakomitean julistama teemapäivä, jolla juhlitaan urheilun tarjoamia positiivisia mahdollisuuksia yksilöille ja yhteisöille ympäri maailmaa.Juhlasaliin oli kokoontunut yleisöä urheiluopistoilta ja kehitysyhteistyöstä ja oppilaita Pohjois-Haagan yhteiskoulusta.

Hienon avauksen kansainväliseen tunnelmaan antoi Pohjois-Haagan yhteiskoulun oppilas Sara Bejedi, joka oli muutamassa päivässä opetellut swahilin kieltä laulaakseen yleisölle Tansanian kansallislaulun.

Sara Bejedi
Sara Bejedi avasi seminaarin Tansanian kansallislaululla.

Kansainvälinen tunnelma kantoi koko seminaarin läpi ja oli yksi päivän teemoista. Ohjelma koostui suomalaisten ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen liikunnallisen kehitysyhteistyön kokemuksista. Vieraita oli Hollannista, Isosta-Britanniasta ja Tansaniasta. Myös Somalimaasta lähetettiin videotervehdys.

Suomessa itsestäänselvyys tyttöjen liikuntatunneista ei välttämättä toteudu kehitysmaissa. Tyttöjen liikunta on vaatinut asennemuutoksia ja pitkäjänteistä työtä. Maria Bobenrieth hollantilaisesta WomenWin – järjestöstä kertoi kuinka asenteita, tyttöjen asemaa ja elämäntaitoja voidaan liikunnan kautta kehittää.

Seminaarin järjestäjänä toiminut Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe yhdessä Tansaniasta tulleen Arnold Bugadon kanssa kertoi työstään Tansaniassa, jossa he ovat toteuttaneet liikunta- ja terveyshankkeita jo yli kymmenen vuoden ajan ja tehneet työtä liikunnan opetuksen kehittämiseksi tansanialaiskouluissa.

Kirkon Ulkomaanapu ja Iso-Britannian vieras Lucas Farthing puhuivat urheilun roolista rauhantyössä. Suomalainen Kirkon Ulkomaanapu tuottaa jalkapallolla mielekästä tekemistä mm. Jordanian pakolaisleireillä asuville lapsille ja nuorille. Farthingedusti kansainvälistä Football Beyond Borders – järjestöä ja kertoi jalkapallon hyödyistä konfliktisella Balkanin alueella.

Seminaariin oli ripustettu nähtäväksi Meeri Koutaniemen kuvia Ghanasta ja Timo Villasen kuvia Tansaniasta. Kuvat on nähtävillä Pohjois-Haagan yhteiskoululla huhtikuun ajan, jonka jälkeen ne lähtevät kiertämään urheiluopistoja ympäri Suomea.

Päivän arvokkainta antia saatiin opiskelijoiden ja osallistujien yhteisistä ryhmätöistä. Kitaran soidessa ryhmiin jakautuneet seminaarin osallistujat keskustelivat liikunnan mahdollisuuksista saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteita vuoden 2015 jälkeen. Ryhmissä keskusteltiin koulutuksesta, ympäristöstä, tyttöjen ja vammaisten oikeuksista ja rauhasta.

Yhteiseksi tavoitteeksi seminaarin väelle syntyi roolimallien tarve. Roolimallit rikkovat rajoja ja rohkaisevat positiiviseen toimintaan. Tulevaisuuden roolimallit ja kehityksen siemenet löytyvätkin muun muassa Pohjois-Haagasta!

Semmatila
Pohjois-Haagan yhteiskoulu muuntautui komeaksi seminaaritilaksi. Taustalla näkyy Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely.

Seminaarin järjestivät LiiKe ry, Valo, Suomen Olympiakomitea, Suomen vammaisurheilu ja – liikunta VAU ry ja Suomen YK-liitto.